Novosti

10. 3. 2023

JRE event u Botique hotelu San Rocco

Predstavljanje JRE Vodiča i odabir JRE ekstra djevičanskog maslinovog ulja za 2023. godinu

Tradicionalna skupština udruženja JRE Hrvatske održala se i ove godine kako bi, između ostalog, odabrali vino i ekstra djevičansko maslinovo ulje koje će se koristiti u kuhinjama JRE restorana diljem Hrvatske. Domaćin ovog dvodnevnog druženja, na kojem je predstavljen i novi JRE vidič za 2023. godinu, bio je Botique Hotel San Rocco u Brtonigli. Okupili su se ondje chefovi, sommelieri, proizvođači maslinovog ulja, vina, destilata i ostalih proizvoda kojima je zajednička odlika – namirnica visoke kvalitete.

Prezentacija JRE Chiavalon maslinovog ulja za 2023. godinu

Prvog smo dana chefovima JRE restorana Hrvatske predstavili tri različita blenda Chiavalon ekstra djevičanskog maslinovog ulja iz berbe 2022. godine. Sandi im je održao kratko predavanje i degustaciju. Raspravljalo o okusima, aromama i kombinacijama uz koje bi maslinovo ulje naglasilo namirnice i mirise jela, te kako bi isto odgovaralo različitim tipovima kuhinje.

Između tri uzorka, od kojih je prvi bio slabijeg intenziteta, drugi srednjeg, a treći s izrazitom gorko-pikantnom notom, chefovi su se anonimnim glasanjem odlučili za uzorak broj dva, blend Buže i Rožinjole. Srednje intenzivnog okusa, vrlo aromatično ulje koje može podići okuse svake namirnice uskoro ćete moći pronaći na stolovima JRE restorana i kod nas u uljari u Vodnjanu. Vjerujemo kako će ovaj blend ekstra djevičanskog maslinovog ulja dodatno naglasiti remek djela koja se mogu pronaći na meniju svih restorana JRE udruženja.

Degustacija ekstra djevicanskog maslinovog ulja Istra Hrvatska JRE

Drugi je dan bio posvećen prezentaciji Vodiča JRE za 2023. godinu, degustacijama, upoznavanju chefova s proizvodima hrvatskih proizvođača, kuhanju i pokazivanju impresivnih vještina i talenata JRE Chefova.

JRE- Jeunes Restaurateurs okuplja preko 350 restorana i chefova u 15 država: Australija, Austrija, Belgija, Hrvatska, Njemačka, Francuska, Irska, Italija, Nizozmska, Rumunjaska, Srbija, Slovenija, Španjolska, Švicarska i Ujedinjeno Kraljevstvo. Energija među svim tim dionicima vrti se oko strasti prema kuhanju, namirnicama i inspiraciji koju dijele. Veliki naglasak stavljaju na izvorne namirnice – lokalno, organsko i u skladu s principima održivosti. Iz tog razloga nam je drago što iz godine u godine nastavljamo i jačamo svoju suradnju, te upoznajemo nova lica koja utiru put hrvatskoj gastronomiji.

JRE Hrvatska Chefovi

Ovim putem željeli bismo se još jednom zahvaliti udruženju na organizaciji i pozivu, vinariji Kozlović koja je uz nas odradila prezentaciju svoje JRE malvazije 2023. te svim chefovima i restoranima koji su sudjelovali u odabiru ulja za 2023. godinu: Restoran Korak, San Rocco, Pergola, Dubravkin put, Boba, Zijavica, Navis, Badi, Monte, LD, Pelegrini, Boškinac, Draga di Lovrana, Foša i Plavi Podrum.