Istra

Prijedlozi za posluživanje

Ovo ulje idealno je za jela od bijelog i crvenog mesa, hobotnicu, ribu s roštilja, pečenu tunu, salate intenzivnog okusa poput rukole, divljeg radiča i endivije. Izvrsno se slaže s voćnim salatama ili desertima na bazi egzotičnog voća, preporučuje se s svježim manogm i sladoledom od vanilije.

Tehnički podaci

Vrsta: monosortno
Sorte: Istarska Bjelica
Gustoća: izrazita
Boja: intenzivno zelena
Okus: izbalansiran u pikantnosti i gorčini, srednjeg intenziteta, s posebnom dugotrajnom pikantnom senzacijom
Miris: intenzivan i složen, dominira zelenom voćnosti uz prisjećanje na list masline, lišće rajčice, zelenu jabuku, svježe pokošenu travu, rukolu te aromatično bilje poput ružmarina i mente

Berba i prerada

Način berbe: kombinirano; ručno i pneumatskim ručnim tresačima
Vrijeme berbe: listopad
Način prerade: vlastiti mlin, kontinuirani ciklus, dvofazna prerada odmah nakon berbe
Temperatura prerade: 19 – 21°C
Regija: Istra
Mjesto proizvodnje: Vodnjan
Nadmorska visina: 80 – 180 m.a.s.l.