Novosti

22. 4. 2023

Weekend food festival dovodi najbolje kuhare u Vodnjan

Weekend food festival ponovno je doveo najbolje svjetske kuhare u Istru i naš grad Vodnjan.

Prošlog vikenda se u Rovinju održao trodnevni festival koji je pokazao najnovije kulinarske trendove i pružio priliku za druženje s vrhunskim kuharima iz cijelog svijeta. Kulinarska industrija se brzo razvija, a ovaj je festival sjajno mjesto na kojem imate priliku vidjeti što budućnost gastronomije nosi. Sudjelovali smo u panelima i radionicama vezanima uz maslinovo ulje, i bilo je sjajno vidjeti kako smo kroz sve što radimo na dobrom putu, pratimo razvoj naše industrije i da su svi naši partneri u tim procesima vrlo visoko na svjetskoj razini.

Najdraži dio WFF-a nama je bio press trip održan posljednjeg dana festivala. Trideset najboljih kuhara i novinara iz područja gastronomije, poput Dabiza Munoza, Davida Constablea, Joaoa Oliveire, Kaje Sajović, Franka Heylena, Malgorzate Minte i naših omiljenih Hrvoja i Nastasje Petrić, krenulo je na izlet na jug Istre. Počeli smo istraživati Nacionalni park Brijuni, a zatim smo otišli na edukativni izlet i ručak na vrlo posebnu lokaciju Verige. Drevni ostaci služili su kao zadivljujuća kulisa za brojne morske delicije uparene s našim ekstra djevičanskim maslinovim uljima. Uživali smo u kamenicama, dagnjama, škampima, carpacciu vrhunske bijele ribe, sardinama i fritaji od divljih šparoga, a sve to odlično sljubilo s vinima Matošević, a za desert smo se počastili sirevima naših dugogodišnjih partnera- mljekare Latus.

Nakon toga, vratili smo se u našu uljaru u Vodnjanu. Tamo nas je dočekalo inovativno piće dobrodošlice – kokteli na bazi našeg Ex Albis ekstra djevičanskog maslinovog ulja, Old pilots gina, likera od terana Damijanić i tonika. Sandi je potom održao kratku prezentaciju naše priče i radnih metoda, pokazao uljaru i mlin za masline i odgovarao na sva pitanja naših gostiju. Sljedeći korak bio je kušanje četiri različita blenda maslinovih ulja. Sandi je educirao goste kako pravilno kušati maslinova ulja, govorio je o kvaliteti, o okusima i kombiniranju ulja s hranom te prepoznavanju ključnih elemenata ekstra djevičanskog maslinovog ulja, poput mirisa i arome. Kao poklon, svakom gostu smo dali posebnu mješavinu EVOO-a koja je stvorena toga dana posebno za njih, a na svakoj je boci bila personalizirana etiketa koja je nosila ime svakog posjetitelja.

Bilo je sjajno vidjeti kako svjetski priznati kuhari razumiju važnost maslinovog ulja u kreiranju jela, kako cijene ulogu ulja u podizanju okusa i sve druge prednosti koje maslinovo ulje donosi gastronomiji. Nakon kušanja, krenuli smo prema Vodnjanu i sajmu na kojem su gosti mogli kušati proizvode lokalnih maslinara, vinara, proizvođača kave i pršuta. Vodnjan zaista ima puno toga za ponuditi, iako nam se broj stanovnika vrti oko 3.750, imamo mnogo malih, ali visokokvalitetnih proizvođača čiji su proizvodi izuzetne kvalitete.

Posljednja stanica dana bila je posjeta Eko-muzeju Istrian de Dignan gdje se održala večera. Chef Robert Perić za naše je goste pripremio tradicionalni menu, a Lf Catering organizirao večeru na tri etaže kako ne bi narušili statiku ove stare kuće u Vodnjanu. Eko-muzej je tradicionalna kuća koja je puna originalnih predmeta iz Vodnjana – od tanjura, žlica do kuhinjskog pribora i odjeće. To je bilo zaista autentično okruženje gdje sve diše poviješću. Kuhar Perić predstavio je tradicionalna jela iz Vodnjana u nekoliko sljedova, od fritaje od divljeg luka, maneštre s divljim biljem, fuži od našeg brašna s svinjetinom i divljim šparogama do sporo kuhane janjetine.

Svako je jelo bilo upareno s lokalnim vinima i maslinovim uljima. Desert je stigao u nekoliko sljedova, od cheesecake-a, amaretto kolačića, pralina s maslinovim uljem do izbora sireva, gdje je bilo teško odlučiti jesu li vino ili domaći voćni likeri bolji izbor kao abinirana pića. Konačno, svi su popili jednu “kacijolu” tradicionalne “Rude” – rakije s lokalnim biljem „za dezinfekciju“, i tradicionalnu “Supu” – topli napitak od maslinovog ulja, šećera, crnog vina i prepečenog kruha koji se ispekao na gradelama u starom ognjištu i poslužen u tradicionalnoj bukaleti.

Željeli bismo zahvaliti našim dragim prijateljima Hrvoju Petriću i njegovoj supruzi Nastasji što su veliki promotori lokalnih proizvođača i kuhinje, našim partnerima koji su sudjelovali u organizaciji cijelog događaja, gradu Vodnjanu i kuharima koji su nam omogućili da predstavimo našu kuhinju.

Nadamo se da ćemo se vidjeti opet sljedeće godine!