Novosti
30. 4. 2025
Vorichi: Konoba s pričom iz srca sela Orihi

U istarskom selu Orihi, nedaleko od Barbana, smjestila se konoba Vorichi – mjesto gdje se tradicija i autentičnost stapaju s promišljenim pristupom gastronomiji.
Poznata po elegantnom ambijentu koji podsjeća na englesko ladanje, s pažljivo održavanim travnjakom i vinogradom, ova konoba nudi jela temeljena na istarskim proizvodima, uključujući domaće pršute, kobasice, sireve, sezonske šparoge i tartufe. Posebnu pažnju posvećuju prezentaciji jela, a gostima poslužuju domaći kruh od kiselog tijesta, focacciu i grissine uz maslinovo ulje.
Vlasnica Tamara s entuzijazmom vodi konobu od 2013. godine, s ciljem inovacije, održavanja visoke kvalitete namirnica i pružanja vrhunskog gastronomskog iskustva.
Kako je nastalo ime Vorichi i što ono znači?
“Zašto Vorichi? Kada sam vadila katastarski izvadak za česticu, vidjela sam da piše Vorichi i tada sam shvatila zašto je moja baba Ulika selo oduvijek zvala Vorihi. Danas se taj naziv izgubio, ali to je način da se uvijek sjetim moje Ulike”, objašnjava Tamara.
Dok sjedite u staklenom ambijentu, u kaminu pucketa vatra, mirisi hrane i začinskog bilja vas okružuju, stvarajući dojam bajke. Tamara s osmijehom dočekuje goste, dijeleći priču o konobi i njenom razvoju.
Lokalni sastojci kao temelj
Korištenje lokalnih sastojaka nije samo kulinarski izbor, već temelj cijele priče konobe Vorichi. “Od esencijalne nam je važnosti odabir lokalne namirnice, koja je kvalitativno iznad svake ponuđene na tržištu. Jedino ona može dokučiti naš terroir, podneblje, povijest i tradiciju”, ističe Tamara.
Sezonski jelovnik i vlastiti uzgoj začinskog bilja dio su svakodnevnog rada, uključujući mali staklenik za microgreense i druge bilje.
Kuhinja pod vodstvom Matka Kovačevića

Šef kuhinje Matko Kovačević oblikuje jelovnik konobe već deset godina. “Filozofija kuhinje prepuštena je u potpunosti našem šefu kuhinje Matku Kovačeviću, koji je svoje kulinarsko školovanje započeo u Kul In u Hrvatskoj, a završio u Almi – jednoj od najprestižnijih talijanskih instituta za gastronomiju. Usredotočen je isključivo na lokalno, kvalitetu i tradiciju.”
Spoj tradicije i kreativnosti vidljiv je u svakom jelu. “Ono što našu kuhinju čini posebnom je posvećenost svakom detalju i kombinaciji lokalnih namirnica na novi, poseban način”, dodaje Tamara.
Osim ručno rađene tjestenine u raznim sezonskim kombinacijama, pripremaju i tartar s mousseom od cikle. Kiseli kruh, focaccia i grissini se svakodnevno mijese i peku, a uz njih možete uživati u selekciji hladnih predjela na mesnoj i morskoj bazi.
Meso, isključivo Black Angus, pripremaju na nekoliko načina, koristeći otvoreni kamin na drva.
Za desert možete probati praline s teraninom i likerima, rižu na mlijeku s tartufima i sladoledom ili čokoladnu kremastu varijantu.
Wine & Pairing
Vinska karta je bogata, a Tamara rado preporučuje vino koje najbolje odgovara odabranim jelima.
Suradnja s Chiavalonom
“Braću Chiavalon poznajem i prije nego sam se upustila u ugostiteljstvo. Oduvijek su mi bili primjer složne obitelji koja je, unatoč svim životnim preprekama, ostvarila i živi svoj san. Primjer su da se od zemlje i rada može uspjeti u Istri, podržavajući nas male lokalne poduzetnike. Teško je u Vodnjanu napraviti loše ulje – tako kažu poznati uljari – ali oni su ipak napravili iskorak i omogućili nam da naši gosti kušaju vrhunska ulja koja savršeno pristaju uz naša jela. Selekcija ulja koju nude omogućuje nam da svako naše jelo kroz ulje dobije bolji karakter i ukaže na naše podneblje”, kaže Tamara.
Više od jela – doživljaj
Tamara ističe kako im cilj nije samo poslužiti obrok, već stvoriti doživljaj koji će gostima ostati u sjećanju.
Ukoliko ih želite posjetiti, konoba se nalazi na adresi Orihi 58, 52207, Barban. Rezervacija je obavezna; kontakt broj telefona je 099 229 4300.