Novosti

1. 12. 2021

Završila je berba 2021.

Ovih je dana završila ovogodišnja berba maslina i prerada u našoj uljari. Zadnjih smo osam tjedana gotovo 24/7 bili na terenu, brali, prerađivali, kušali i družili se u našoj uljari. Iako je za maslinare ova godina bila loša, dobra atmosfera i planovi za sljedeću godinu nisu izostali.

VREMENSKI (PRED)UVJETI

Berba i prerada su uvijek poseban trenutak za nas. Sve što smo radili i ulagali tokom cijele godine pokazalo je svoj rezultat – i mi smo zadovoljni. Što se tiče maslinarske godine, ova je bila teža i zahtjevnija nego prošlih nekoliko. Snijeg u travnju je odgodio cvatnju maslina za svibanj, a samim time i smanjio mogućnost za razvoj plodova jer je lipanj bio vruć i cvijeće je izgorilo, a masline se nisu uspjele oploditi. Iz tog su razloga količine ulja ove godine nešto manje nego lani, ma da je to ovisilo o pozicji maslinika i sortama pa nisu svi kolege imali jednake probleme.

PRERADA I ULJARA

Tijekom cijele godine smo radili smo na unapređenjima tehnologije i procesa kako bi imali mogli garantirati kvalitetu proizvodnje ekstra djevičanskog maslinovog ulja. Ovo je druga uspješna sezona u našoj novo uljari i ponosni smo kako sve funkcionira. Kada smo krenuli u projekt izgradnje uljare, glavni nam je motivator bio da budemo uključeni u svaki korak prerade maslina u maslinovo ulje, kako bi mogli stati iza svog proizoda i u potpunosti garantirati kvalitetu – i u tome smo uspjeli. Također, ove smo godine imali i nove strojeve za samu berbu koji su nam puno olakšali cijeli proces. Zbog toga, a i činjenice da veliku pažnju posvećujemo ekološkoj proizvodnji, samom čuvanju i boteljiranju ulja, ovosezonsko ekstra djevičansko maslinovo ulje je zaista visoke kvalitete, a za okus i miris ćete se morati uvjeriti sami.

SVJEŽE ULJE

Nakon prvog tjedna berbe krenuli smo sa prodajom Mladog – svježeg extra djevičanskog maslinovog ulja koje je proizašlo iz maslina koje su pobrane u prva tri dana ovogodišnje berbe. Nove sorte krećemo puniti kroz nekoliko dana i puštamo ih na tržište. Zbog skoka trošarina i visokih cijena repromaterijala na globalnoj razini, sa novim blendovima smo prvi put u 15 godina prisiljeni povećati cijene maslinovog ulja kako bi zadržali kvalitetu našeg proizvoda. To je naš top prioritet i tu nema kompromisa.