Novosti
15. 3. 2025
Mitovi o maslinovom ulju razotkriveni: Što trebate znati

Maslinovo ulje široko je priznato kao jedno od najzdravijih ulja, ali još uvijek postoje mnogi mitovi koji ga okružuju. U ovom ćemo članku razbiti neke od najčešćih zabluda i razjasniti istine o maslinovom ulju.
Mit 1: Maslinovo ulje nije zdravo za kuhanje
Mnogi vjeruju da maslinovo ulje nije prikladno za kuhanje na visokim temperaturama jer može postati užeglo. U stvarnosti, ekstra djevičansko maslinovo ulje ima visok prag gorenja (oko 190–220°C), što ga čini sigurnim za kuhanje na srednjim i visokim temperaturama. Izvrsno je za pirjanje, pečenje na roštilju i pečenje. Opasna maslinova ulja obično nisu “prava” maslinova ulja, već miješana ulja s drugim sastojcima. Prilikom kupovine maslinovog ulja obavezno pročitajte popis sastojaka.
Mit 2: Sva maslinova ulja su ista
Nisu sva maslinova ulja jednaka. Chiavalon ekstra djevičansko maslinovo ulje proizvodi se metodom hladnog prešanja koja zadržava prirodne okuse i zdravstvene prednosti. Ulje se prerađuje na temperaturama između 19-21°C, koristeći najmoderniju MORi-TEM tehnologiju za ekstrakciju maslinovog ulja, čime se osigurava optimalna kvaliteta i očuvanje okusa. Obično maslinovo ulje, s druge strane, može proći kroz proces rafiniranja koji uklanja hranjive tvari i okus.
Mit 3: Maslinovo ulje je samo za mediteranska jela
Iako je maslinovo ulje osnova mediteranske kuhinje, ono je nevjerojatno svestrano i može se koristiti u raznim jelima. Bilo da pečete, pripremate preljev za salatu ili ga čak koristite u desertima, ekstra djevičansko maslinovo ulje dodaje bogatstvo okusa svakom jelu. Koristimo ga u svim jelima, za sve vrste kuhinje – od jaja, tjestenine, mesa do koktela.

Mit 4: Maslinovo ulje se može pohraniti bilo gdje
Ispravno skladištenje ključno je za očuvanje kvalitete maslinovog ulja. Pohrana maslinovog ulja na hladnom, tamnom mjestu i dobro zatvorena boca osiguravaju da ulje duže zadrži svježinu i okus.
Mit 5: Ekstra djevičansko maslinovo ulje mora biti zeleno
To nije potpuno točno. Maslinovo ulje je zeleno kada je svježe proizvedeno. Tijekom godine, boja postaje zlatnija, zbog čega ga nazivamo “tekuće zlato”. To potvrđuje činjenica da na natjecanjima suci koriste plave čaše za degustaciju kako ne bi bili zavedeni bojom. Boja maslinovog ulja ne govori apsolutno ništa o njegovoj kvaliteti.
Maslinovo ulje je fantastičan i svestran sastojak, ali važno je razdvojiti činjenice od fikcije. Razumijevanjem istine iza ovih mitova, možete odabrati pravo maslinovo ulje u trgovini, pripremiti nevjerojatna jela i uživati u njegovim mnogim koristima u svakodnevnom životu.