Novosti

20. 7. 2024

Izazovi i edukacija djece o prehrani, planiranje obroka sa stajališta Nastasje Petrić

Razgovarali smo s Nastasjom Petrić o uravnoteženoj prehrani za svakog člana obitelji. Kako isplanirati obroke da izvučete maksimum nutritivnih vrijednosti a ne provedete pola dana u kuhinji, kako djeci usaditi dobre navike, ali I preporuku za brzi ljetni recept koji svatko može jednostavno pripremiti u svojoj kuhinji pročitajte u nastavku.

Koji su po Vama najveći izazovi u održavanju uravnotežene prehrane za djecu i kako se nosite s tim izazovima?

“Mislim da se ne priča dovoljno o tome jer mnogi ljudi idealiziraju roditeljstvo, ali za početak mislim da je najveći izazov svaki dan kvalitetno kuhati za cijelu obitelj. Ljudi rade jako puno sati, putuju na posao i s posla nerealno dugo, dođu doma umorni i onda još moraju skuhati obrok za obitelj, nerijetko i za drugi dan. Zato vjerujem da je lakše ljudima posegnuti za polugotovim proizvodima i dostavama, jer umor čini svoje, a djeca su stalno gladna i željna nečega. Tako da svaka čast svima koji taj dio dnevnog zadataka izvršavaju, jer je meni kao kuharu nekad to jako naporno. Zato mislim da si ipak s vremena na vrijeme trebamo barem taj dio roditeljstva olakšati, na ovaj ili onaj način.”

Kako educirate svoju djecu o prehrani i zdravim prehrambenim navikama? Postoje li specifični pristupi ili aktivnosti koje smatrate učinkovitima?

“Uključivanje djece u kuhanje kad god je moguće, odnosno kad god imate volju za time, zajednički odlasci na tržnice i dućane te pričanje o hrani, razlikama, uzgoju, podrijetlu. Opušteni pristup pri hranjenju funkcionira samo ako ste svjesni kako određena hrana utječe na organizam, pa je tako pametno objasniti djetetu da je sasvim u redu pojesti čokoladicu, ali da ako pretjeramo da će nam se tijelo čudno osjećati i da to treba osvijestiti. Možemo mi pretjerati i s jabukama, naravno, ali osvijestiti dijete da prati kako mu se tijelo ponaša nakon određene hrane je prvi korak ka boljem odnosu prema hrani. I fizička aktivnost kao osnova svakodnevice te dovoljno sna i odmora. Djeca prirodno znaju to raditi, živjeti zdravo, ali sve to možemo pokvariti svojim krivim pristupom.”

Kako usklađujete nutritivne potrebe svoje djece u njihovim svakodnevnim obrocima, posebice uzimajući u obzir različite dobi ili faze razvoja?

“Kada za vrijeme obroka kažu da im je dosta, ne nutkam ih za još jednu žlicu ili zalogaj ekstra jer ja mislim da treba. Čvrsto vjerujem da oni najbolje za sebe znaju procijeniti kada im je dosta. Nekad zna biti izazov ako se dijete čuva za slatkiše ili hranu koju više voli pa ne pojede obrok koji smo mi vrijedno pripremili, ali to su sve normalni izazovi u roditeljstvu i postoje načini da se prežive. Prisilom naravno ne. Ali balans između obiteljskih pravila za stolom i dječjih želja treba postojati. Nema neke magične formule, svatko za sebe i svoju djecu zna gdje mu je granica.”

STRATEGIJE PLANIRANJA OBROKA

Koje strategije koristite u planiranju obroka kako biste osigurali uravnoteženu prehranu za svoju obitelj? Kako uskladiti preferencije s nutritivnim zahtjevima?

“Uvijek doma imam sastojke za 15-minutna jela. To je neki moj osobni trik jer se često dogodi da mi se ne kuha, ali ne želim da pojedu neku glupost pa sam barem sigurna da imam doma 4-5 sastojaka za takva jela. Najbolji primjer za to je kremasta tjestenina s povrćem. Dok se tjestenina kuha pripremim povrće ili samo izvadim grašak i slično iz zamrzivača i ubacim s tjesteninom zadnje dvije minute. Procijedim i promiješam sastojke s nečim kremastim poput mascarponea ili milerama, začinim češnjakom i origanom te serviram s parmezanom. Najbrži obrok koji većina djece voli, a treba ti maksimalno 15 minuta da ga pripremiš.”

Koji savjet biste dali roditeljima koji se bore s pripremom uravnoteženih, nutritivnih obroka za svoju djecu usprkos zauzetom rasporedu?

“Postoji nekoliko profila na Instagramu koji se bave ovom tematikom, što je sreća jer dok su moje cure bile male jedina osoba koja se bavila tom temom sam bila ja. Tako da svoje cure mogu slobodno nazvati pokusnim kunićima te sam sve što sam s njima saznala i postigla redovito dijelila na svojem profilu. Svi smo učili zajednički, a sad postoje ljudi koji se profesionalno bave time i pomažu roditeljima koji zapnu kad krene dohrana za bebe, a pogotovo kad krenu prvi izazovi u toddlerskoj fazi. Savjet bi bio da se naoružaju strpljenjem, da se okruže ljudima koji dijele istu ili sličnu filozofiju oko prehrane, da prate recepte koji su im najbliži po preferencijama, ali i namirnicama koje vole, te da u toj cijeloj naizgled napornoj proceduri probaju biti što opušteniji i ne imati strah od hrane i gladi, jer se tad najčešće događaju početničke pogreške po pitanju pripreme obroka za djecu i obitelj.”

Recept po izboru Nastasje Petrić

Posebno u ljetnim mjesecima, domaća šalša i sataraš nezaobilazni su dijelovi njezine kuhinje. Ovi recepti su izuzetno svestrani i mogu se koristiti kao umak za tjesteninu, rižu, baza za mesna jela, dodatak jajima ili tostiranom kruhu. Jedna od tajni njezinih recepata je priprema u pećnici, koja olakšava proces i omogućava bogatiji okus.

Sataraš iz pećnice

Sastojci:

  • 3 velike paprike
  • 1 veliki luk srebrenac
  • 8 medium tomatoes
  • 5 češnja češnjaka
  • 1 žličica šećera
  • 1 puna žličica soli
  • 1 žličica origana
  • Malo papra
  • Pozamašna količina ekstra djevičanskog maslinovog ulja

Priprema:

  1. Povrće možete narezati na krupne ili sitnije komade.
  2. Sve sastojke iz recepta dobro promiješajte na širokom i dubokom plehu.
  3. Zapecite na 200°C oko 45-50 minuta. Povrće malo promiješajte nakon što je prošlo pola vremena.
  4. Sataraš je gotov kada je višak tekućine koju su rajčice otpustile ispario, a svo povrće je potpuno omekšalo.
  5. Poslužite ga odmah ili nakon što se ohladi. Sataraš je također moguće zalediti.
  6. Ako vaša djeca ne vole krupne komade, slobodno malo izblendajte sataraš i poslužite ga kao umak za tjesteninu.
  7. Po želji, dodajte svježe listiće bosiljka.

Zaključno, maslinovo ulje igra ključnu ulogu u kuhinji Nastasje Petrić, kako zbog svojih zdravstvenih beneficija tako i zbog sposobnosti da poboljša okus svakog jela. Njegova prisutnost u svakodnevnim obrocima, bilo da se koristi sirovo ili za kuhanje, čini ga neizostavnim dijelom njezine kulinarske filozofije. Nastasja vjeruje da vrhunsko ekstra djevičansko maslinovo ulje može podići svako jelo na novu razinu, čineći ga savršenim začinom u kulinarstvu.