Novosti

13. 5. 2025

Badi – Tradicija. Inovacija. Obitelj. Sve to stane u jedan tanjur.

U malom mjestu kraj Umaga, na sjeverozapadu Istre, smjestio se restoran Badi, simbol obiteljske predanosti, kulinarske inovacije i gostoprimstva koje se pamti. Gotovo četiri desetljeća postojanja, jedno prezime i bezbroj priča utkano je u ovaj mali, ali srcem ogroman restoran. Sve je počelo s ocem – a danas priču nastavlja sin, Ivan Badurina, s istom strašću, toplinom i znanjem koje je godinama upijao još kao dječak.

“Počeo sam pomagati u restoranu s dvanaest godina. Tata mi je pokazao kako biti domaćin I iako sam rekao da neću biti kao on– naviknuti goste da sam ja uvijek tu, upravo sam to napravio.”

Temelji tradicije – i koraci naprijed

Badi nije restoran koji teži širenju već kvaliteti. Ima tridesetak mjesta, što je, kako kaže Ivan, sasvim dovoljno:

“Ne želimo kvantitetu, želimo kvalitetu. Svaki tanjur koji izađe mora biti upravo ono što želimo da bude.”

Ivanov otac otvorio je restoran s vizijom – da ponudi nešto drukčije, kreativnije od klasične kuhinje tog vremena. Bio je pionir, često ispred svog vremena: riba u kruhu, različite vrste brodeta, tematske večeri poput grčkih.

“Sjećam se večeri kad se pod restorana nije vidio od razbijenih tanjura. Tata je znao kako zabaviti ljude!”

Kuhinja koja diše sezonom i terroir-om

Danas Ivan vodi restoran sa suprugom, dok je u kuhinji glavna već 15 godina Lahorka, a posljednjih uz nju kuha i Nikola. Jelovnik je podijeljen – a la carte karta s klasicima koje smo ranije spomenuli ali I nekih novijih klasika poput legendarnog jela špageti s lardom i pistacijom (najprodavanije jelo već 15 godina), i degustacijski meni koji se mijenja tri puta godišnje, u skladu sa sezonom.

Sve u Badi-ju vrti se oko namirnica. Riba dolazi iz Istre i Kvarnera, povrće sa tržnice u Umagu i od lokalnih uzgajivača. Dok razgovaramo s Ivanom, u restoran ulazi čovjek s još živim hlapovima – dnevna isporuka svježine.

“Imam čovika za šparuge, za sve. Do 1. srpnja ima svega, a nakon toga se borimo s nestašicama. Cijene su divlje još od covida i rata u Ukrajini. Održati kvalitetu postaje borba.”

JRE – Obitelj koja diše isto

Od 2016. godine, restoran Badi dio je prestižne JRE (Jeunes Restaurateurs) asocijacije.

“To je čast, teret, ali i veselje. To su ljudi koji razmjenjuju ideje, znanje, chefove… To je obitelj u kojoj svi pomažu jedni drugima.”

Suradnja s Chiavalonima traje već 12 godina – započela je slučajno, preko Facebook poruke koju je Ivanov otac poslao braći Chiavalon. Danas koriste tri vrste njihovih ulja – Istru, Organic i Ex Albis, a nerijetko ih u jelima iznenadi i ulje od bosiljka koje sami rade. Inovacija, ali s korijenima u tradiciji.

Zašto baš Badi?

U vrijeme kada restorani pokušavaju impresionirati modernom tehnikom, Ivan ostaje vjeran filozofiji umjerenosti:

“Ne treba bježati u ekstremno moderno. Ljudi žele okuse djetinjstva. Naći sredinu – to je naša vizija.”

Kao domaćin, Ivan je srce i duša Badi-ja. Njegova prisutnost, humor i znanje dižu atmosferu, bilo da je riječ o večeri s više slijedova, čašici vina ili prijateljskom razgovoru s gostima.

“Zašto Badi? Pa zbog mene, ha-ha! Zbog kombinacije 100 faktora – svježih namirnica, tima, obitelji, priče koju živimo već skoro 40 godina.”

Ako tražite restoran s autentičnom atmosferom, okusima koji pričaju priče i ljudima koji su tu jer to vole – Badi je vaša destinacija.