Novosti

5. 6. 2025

Svjetski dan zaštite okoliša: Kako naša maslina postaje energija, kompost i vatra

U Chiavalonu vjerujemo da prava održivost ne počinje kad dođeš na tržište — ona počinje tamo gdje svi drugi staju.

Od prvog dana naš fokus nije bio samo na vrhunskom maslinovom ulju, već i na tome kako ga proizvodimo. Željeli smo stvoriti sustav koji poštuje ritmove prirode, koristi ono što već imamo, i vraća zemlji barem onoliko koliko uzimamo. I zato se danas, povodom Svjetskog dana zaštite okoliša, želimo osvrnuti na sve ono što radimo — iza kulisa.

Od filtera do plamena

Kod nas zero waste ne počinje s recikliranjem – počinje s upcyclingom.

Za filtriranje maslinovog ulja koristimo 100% celulozne filtere, koji nakon upotrebe (filtracije) više nisu pogodni za korištenje u proizvodnji. Umjesto da ih bacimo, dajemo im drugi život. Sušimo ih, pakiramo i pretvaramo u organske fire startere – ekološke potpalivače koji se koriste za paljenje vatre u kaminu ili roštilju. Stari filter, zasićen aromama i tvarima iz ulja, tako dobiva novu svrhu.

Koštica kao lokalna energija

Tijekom prerade, iz masline izdvajamo njezinu drvenu košticu – jezgru koja je doslovno ispunjena energijom. Kako je koštica natopljena prirodnim tekućinama iz ploda, njezina energetska vrijednost je iznimno visoka.

Tu košticu ne bacamo. Koristimo je kao gorivo za grijanje naših pogona, ureda i ostalih objekata. Ali ne stajemo tu – više od 40 kućanstava u području Vodnjana grije svoje domove zahvaljujući toj lokalnoj, obnovljivoj i održivoj energiji, bez potrebe za industrijskim peletima.

gnojidba

Kompost koji hrani buduće masline

Nakon prerade ostaje komina – bogata, gusta masa koja se često smatra otpadom. Nama je to sirovina za visokokvalitetni kompost. Kominu kompostiramo više od godinu dana, nakon čega dobivamo organski materijal koji vraćamo natrag u maslinike. Tako tlo ne iscrpljujemo – obogaćujemo ga, hranimo ga onime što je došlo iz njega.

Grane, lišće i ciklus života u masliniku

Naši maslinici žive cijelu godinu – ali posebice na proljeće, kad radimo rezidbu. U tom procesu nastaje velika količina grana i lišća, koji ne završavaju kao otpad. Koristimo posebni stroj koji melje biljni materijal i šaljemo ga na kompostiranje. Nakon 1–2 godine, taj prirodni materijal vraćamo u zemlju kao hranu za nove plodove.

Nema otpada, samo novi početci

Za nas, maslina nije samo plod — to je kružni sustav. Od ulja na tanjuru, topline u kući, do tla pod nogama – sve se vraća, sve se koristi.

Održivost nije marketinški trik. Ona je svakodnevna odluka, zbog toga ćemo nastaviti gledati maslinu iz svakog kuta – jer znamo da ono što je danas ostatak, sutra može biti resurs.

Sretan Svjetski dan zaštite okoliša — od obitelji Chiavalon