Novosti

21. 5. 2023

RESTORANI U OKOLICI VODNJANA KOJE VRIJEDI POSJETITI

Vodnjan je zaista malo i šarmantno mjesto koje nudi puno toga – šarene ulice, male trgove, oslikane fasade i puno kulture. Osim toga, gotovo svaka obitelj proizvodi svoje vino, maslinovo ulje i ima vrt s povrćem. Međutim, gastronomska ponuda u ovom malom mjestu nije toliko šarolika, pa smo odlučili napraviti našu subjektivnu, ali isprobana listu restorana koje vrijedi posjetiti za ručak ili večeru kada ste u Vodnjanu i okolici, te kada ste već isprobali sve što Vodnjan nudi (Stancija Buršić, Pizza & BBQ Buffalo)

VODNJANKA, Pula

Ovo je jedno od kultnih mjesta pulske i istarske gastronomije. Moris Civitico, vlasnik lokala, posao je preuzeo od mame i tate s kojima je radio u restoranu od kada je bio dijete. . Njegov otac osobno i danas ide u nabavku, te je uvijek prvi na otvaranju pulske ribarnice.

Ovaj restoran odiše autentičnošću i tradicijom, a tip kuhinje je tradicionalni sa domaćim namirnicama, kako bi mi rekli – onako kako su kuhale naše none. Moris je zadnjih par godina uveo i jedan malo moderniji twist svojim receptima, tako da ovo mjesto nas ne prestaje oduševljavati. Vinska lista im je poduža, a mnoge etikete toče i na čaše. Moris i njegovo osoblje izrazito su srdačni, tako da osim dobre hrane i vina ovdje je uvijek i dobra atmosfera. Ukoliko ste planirali jesti u Puli, svakako Vam preporučamo ovo kao opciju.

P.S. Moris, osobno, radi odlične deserte koje morate probati!

KONOBA ALLA BECCACCIA, Valbandon / Fažana

Smještena u masliniku, ova mala kamena konoba idealno je mjesto za uživati u nešto tradicionalnijoj istarskoj kuhinji. Nedavno je konobu od prvih vlasnika i utemeljitelja preuzeo mladi bračni par s dugogodišnjim ugostiteljskim iskustvom – Annamaria i Ivor Kolić. Oni sami rade domaću tradicionalnu tjesteninu koju morate kušati sa umakom od divljači ili sa domaćom kokoši. . Specijalizirali su se za meso pod pekom, divljač i odreske na žaru, a na meniju imaju razne istarske sezonske maneštre koje vam preporučamo da probate. Ovo je mjesto gdje možete probati i odličan istarski pršut.

RESTORAN VIKING, Lim Bay

Limski je zaljev poznat po uzgajalištima školjki i riba, pa je zato ovaj restoran, lociran na samom izvoru morskih plodova, idealno mjesto za kušati školjke u svim varijantama. Sirove s kapljicom naše maslinovog ulja Romano, na buzaru, s tjesteninom ili rižotu – nećete pogriješiti. Uživajte u sirovim kvarnerskim škampima, kamenicama i ribi s pogledom na tirkizni zaljev.

P.s. ne zaboravite popiti koju čašu šampanjca i pogledati na stolove oko sebe jer Tedi i Sandi su ovdje često, pa možda budete imali priliku nazdraviti s njima 🙂

KONOBA VORICHI, Orihi/Barban

Ova je malena konoba pravo iznenađenje posljednjih par godina. Smještena u malom selu Orihi, usred vinograda, ovo je mjesto na kojem imate priliku isprobati domaće lokalne specijalitete s jednim malo drugačijim, modernijim pristupom. Tamara, vlasnica i “spiritus movens” ovog predivnog lokala, osobno obavlja nabavku svakoga jutra, tako da je ovdje ponuda hrane striktno lokalna i sezonska. Vinska karta im je vrlo dobra, a Tamara je odličan poznavatelj vina, pa vam preporučamo da joj se prepustite u odabiru ako niste sigurni što točno biste odabrali. Ovo je idealno mjesto za mirno i romantično druženje u lijepom ambijentu, daleko od vreve i gužvi.

RESTORAN LANTERNA, Pješčana uvala / Pula

Ovo je jedan od kultnih ribljih restorana na području Pule. Nedavno je Žan Peruško od oca preuzeo poslovanje restorana, te zajedno sa svojim timom uveo moderni pristup tradicionalnim namirnicama. Desetljećima ovdje iznenađuju brojna nepca, pa vjerujemo da će i vaša biti zadovoljena. Naša preporuka je svakako njihova nadaleko poznata pašta sa jastogom. Osim dnevnih i à la carte jela, ovdje se možete prepustiti u ruke chefa koji će vas provesti kroz odlično osmišljen degustacijski meni. U sklopu restorana nalazi se i tapas bar s burgerima, tapasima, namazima i raznim zalogajima koji su idealni za večer uz koju čašu dobrog vina. Kada smo kod vina, njihova je vinska karta zaista impresivna, a za nju je zadužen jedan od najboljih istarskih sommeliera, Filip Savić.

RESTORAN SAPORE DI MARE, Fažana

Ovaj restoran smješten je na glavnom trgu malog ribarskog mjesta Fažana, samo nekoliko koraka od mora i s pogledom na Nacionalni park Brijuni. Ovo je vrlo turističko mjesto, pa ljeti vladaju velike gužve. Za nešto intimniju i mirniju atmosferu svakako preporučamo da ovo mjesto posjetite izvan glavne turističke sezone. Primarno fokusiran na ribu, ovaj restoran kuha tipična jela s istarskim i morskim namirnicama stoga vam preporučamo da probate ribu iz dnevnog ulova ili tjestenine i rižote s morskim plodovima.

KONOBA BOCCAPORTA, Pula

Ovaj je restoran skriven u borovoj šumi nedaleko pulske obilaznice poznat po svojoj domaćoj istarskoj kuhinji. Toni Draguzet, vlasnik ovog lokala, druga je generacija uspješne gastronomske obitelji. Ukoliko ste u potrazi za tradicionalnom kuhinjom, dobrim komadom mesa ili domaćom tjesteninom, ovo je mjesto za vas. U ponudi često imaju i riblja jela, no mi vam svakako preporučamo teleću koljenicu i cijelu lepezu deserata koje Toni osobno priprema…nećete požaliti. Restoran ima veliku terasu na kojoj ljeti vrlo često bude i živa glazba.

KONOBA BATELINA, Banjole

Možda ste već čuli za chefa Davida Skoku, a ako niste vrijeme da saznate zbog čega je David prava medijska zvijezda ovih prostora i zašto svi ljubitelj morskih delicija obožavaju ovu malu tradicionalnu istarsku ribarsku konobu. Osnovna ideja Bateline je gostu predstaviti sve što ribarska mreža izvuče iz mora, od prvorazredne ribe do sitne plave ribe, sušene riblje ikre (butarge), jestive riblje iznutrice, koštane srži velikih predatora i sitnih račića koji naše more održavaju čistim. . Obitelj Skoko smatra da bi za održivo ribarstvo i održanje ekološkog sustava trebali cijeniti potpuni ulov, neovisno o tome što je ulovljeno, pod uvjetom da za određenu vrstu na snazi nije zabrana izlova.

Nadamo se da smo pomogli sa izborom. Ako vam povrh svega ovoga bude potrebna još koja insajderska informacija slobodno nas kontaktirajte. Biti će nam zadovoljstvo pomoći vam. I mi često putujemo i volimo kada nam lokalci daju svoje preporuke, tako da je ovo minimum što možemo učiniti da vam olakšamo izbor kada ste u našim krajevima.

Obitelj Chiavalon