Novosti
30. 10. 2025
29. berba Chiavalon maslina: dvije generacije, jedan stroj i 10 godina vlastite prerade

U Vodnjanu, među maslinicima koji se prostiru prema moru, ponovno vlada poznata jesenska užurbanost – stiglo nam je 5. godišnje doba, doba berbe maslina.
U uljari dani i noći već tjednima teku u istom ritmu – prerada maslina ne staje. Sandi Chiavalon, osnivač brenda i vizionar koji je još 1997. godine započeo ovu priču, i njegov sin Antonio zajedno vode ovogodišnju preradu. Antonio dolazi ravno iz škole i preuzima smjenu u uljari, dok se Sandi izmjenjuje s njim i ostalim djelatnicima. Strojevi rade 24 sata dnevno, a miris svježe mljevenih maslina ispunjava prostor – znak da se u Vodnjanu ponovno rađa novo maslinovo ulje.
Ovo je već 29. berba Chiavalon maslina i 10. godina vlastite prerade, što znači da cijeli proces od stabla do boce držimo u svojim rukama. I to je ono što nas diferencira: iskustvo, obiteljska predanost i potpuna kontrola nad svakom kapljicom maslinovog ulja.
Berba pod suncem i burom
Ovogodišnja berba krenula je 2. listopada, pod gotovo idealnim vremenskim uvjetima. Sunce i bura pratili su radove kroz cijeli deseti mjesec, što je omogućilo da se plod bere suh i čuva u najboljem stanju. Do kraja listopada već je 80% maslina pobrano i prerađeno, a ostatak čeka svoj red čim se vrijeme ponovno stabilizira.
Kiša koja je stigla krajem mjeseca donijela je gužve u uljare diljem Istre, pa tako i kod nas, ali trudimo se biti organizirani i spremni da sve odradimo u najkraćem mogućem roku.
Izazovna, ali uspješna godina
Godina iza nas nije bila jednostavna za maslinare. Proljeće je bilo izrazito kišno, dok su svibanj i lipanj donijeli sušu i visoke temperature, što je utjecalo na cvatnju i oplodnju maslina. Potom su srpanj i kolovoz bili iznadprosječno kišni, što je izazvalo pojavu štetnika poput svrdlaša, stjenice i maslinove muhe. Za eko proizvođače, to su bile ozbiljne prepreke.
No zahvaljujući stalnoj brizi i angažmanu našeg tima, plod je sačuvan do berbe. Iako je količina maslina nešto manja nego prošle godine, randmani su bolji, što znači da će ukupna količina ulja ostati slična lanjskoj. Masline su dočekale berbu zdrave, a ulja su ove godine izuzetno harmonična i voćna -upravo onakva kakva volimo stvarati. Kišno ljeto donijelo je uljima dodatnu svježinu I puninu okusa, što se osjeti u svakom gutljaju.

Tehnologija, tradicija i znanje
Naša uljara nije samo mjesto prerade – to je mjesto gdje se širi znanje, uvodimo nove tehnologije i inovacije. Sustav je potpuno digitaliziran, a procesi optimizirani kako bi svaka prerada bila brza, precizna i transparentna.
Sandi ističe kako je upravo digitalizacija donijela novu razinu povjerenja među lokalnim maslinarima, koji sada točno znaju kada je njihov plod u preradi i kad je ulje gotovo. Poseban ponos donosi i rastući broj maslinara koji filtriraju ulje odmah nakon prerade. Filtracija je, kako kaže Sandi, ključna za dugotrajnost i kvalitetu ulja – a sve više maslinara to prepoznaje.
“Kad vidiš da ljudi preuzimaju znanje i razumiju proces, znaš da idemo u pravom smjeru,” dodaje s osmijehom.
Za nas sada kreće novi dio posla – kušanje ulja. Kao i svake godine, prerađujemo sortu po sortu i kreiramo blenove koji će naglasiti svako jelo, dignuti ga na novu razinu.
Dvije generacije za istim strojem
Chiavalon uljara danas utjelovljuje obiteljski duh. Dvije generacije rade zajedno – otac s dugogodišnjim iskustvom i sin koji uči kroz praksu. Iako Antonio još pohađa srednju školu, jasno je da strast prema maslinama i zemlji već teče njegovim venama.
Njihov rad simbolizira spoj tradicije i budućnosti: obitelj koja neprestano napreduje, ali ostaje vjerna svojim vrijednostima.
Berba 2025. donijela je sve ono što Chiavalon predstavlja – strast, znanje, predanost i inovaciju. Sunce, bura, kiša i zemlja opet su udružili snage s ljudskim rukama i obiteljskim zajedništvom.
Danas, kad iz preše poteče novo ulje zlatnozelene boje, u svakom njegovom mirisu i okusu osjeti se ono najvažnije – ljubav prema maslini i ponos na obiteljski rad.
I dok strojevi neumorno rade, Sandi i Antonio razmjenjuju pogled koji govori sve: posao ide dalje.