Novosti

7. 8. 2024

Jednodnevni vodič kroz Istru za hedoniste i romantike

Kada imate samo jedan dan na raspolaganju, a želite ga maksimalno iskoristiti na zanimljive sadržaje i iskustva, Terra magica je neiscrpan izvor inspiracije. Danas vam donosimo prijedlog kako oplemeniti sva čula okusima, mirisima i bojama Istre i sakupiti uspomene koje ćete imati zauvijek.

VODNJAN – naučite kušati maslinovo ulje

Vodnjan je autentični dragulj koji čuva tradiciju istarskog načina života i spaja ju s modernim dobom na jedinstven način. Njegove palače i ulice pune su detalja gotičkog, venecijanskog, renesansnog i baroknog stila, prekrasnih crkvica i spomenika, koji ovdje žive u skladu sa street art scenom i impresivnim muralima na pročeljima. Osim po bogatoj povijesti, Vodnjan je čuven i po proizvodnji ekstra djevičanskog maslinovog ulja. 

OPG Chiavalon iz Vodnjana je najnagrađivaniji proizvođač EDMU ulja u Hrvatskoj, a naše je Ex Albis ulje uvršteno među top 25 ekstra djevičanskih maslinovih ulja na svijetu iz ekološkog uzgoja. Vodimo vas u obilazak gospodarstva u kojem ćete se kroz šetnju maslinikom s pogledom na Brijune, pobliže upoznati s uzgojem i tehnologijom proizvodnje ulja. U kušaonici unutar suvremene uljare naučit će kako pravilno kušati i prepoznati pravo ekstra djevičansko maslinovo ulje. Kad dobro izoštrite nepce, prepustite se slijedu istarskih tapasa i vina. Izaberite svoje jedinstveno degustacijsko iskustvo ovdje.

Prije odlaska iz Vodnjana bacite oko na Park kažuna, svojevrsni muzej na otvorenom gdje možete vidjeti istarsku graditeljsku tradiciju slaganja kamena suhozidom u skloništa za pastire i ratare tijekom nevremena.

Za samo dvadesetak minuta vožnje, stižete na sljedeće odredište, u najromantičniji kutak Istre – Rovinj.

ROVINJ – zaljubite se na prvi pogled

Ne postoji puno mjesta gdje čovjek ostane bez daha od ljepote, a Rovinj je svakako jedan od takvih. Uzmite vremena stati i samo gledati pitoreskni grad na poluotoku, okružen morem, brodovima i arhipelagom otočića. Šarena pročelja, vijugave kamene uličice, kuće koje dodiruje more i dominanti zvonik crkve sv. Eufemije na vrhu, toliko su romantični da ćete pomisliti da ste upali u razglednicu. Istražite staru jezgru, njene galerije, suvenirnice i šarmantne kavane. Pogled sa baroknog zvonika na čijem vrhu je kip Svetice koja pokazuje smjer vjetrova, više je nego spektakularan. Za vedrih dana mogu se vidjeti čak i Alpe. 

Kad ste se nauživali vibrantne atmosfere starog grada, uputite se na jednu od rovinjskih plaža. Park-šuma Zlatni rt ili Punta corrente od centra Rovinja udaljena je samo 15-ak minuta hoda, a pruža dragocjeni hlad u šumskoj oazi čempresa, pinija i himalajskih cedrova. Možete šetati, voziti bicikl, probati slobodno penjanje ili jednostavno uskočiti u plavo more i predahnuti. Kamenite plaže su idealne za mirno opuštanje, a ako ste s djecom, izaberite neku od šljunčanih uvala. Kad sunce krene prema zapadu, vi krenite na sjever u četrdesetak minute vožnje udaljeni Višnjan. Usput možete razgledati jedinstveni Limski kanal i kušati školjke direktno iz mora. Pročitajte više.

VIŠNJAN – promatrajte zvjezdano nebo

U tisućljetnom gradiću Višnjanu možete upoznati najuspješnije lovce na asteroide na svijetu. Po broju otkrivenih potencijalno opasnih tijela za Zemlju, Zvjezdarnica Višnjan stoji uz bok američkoj NASA-i. Dovoljan razlog da svoj izlet po magičnoj Istri završite upravo ovdje i gledanjem u zvjezdano nebo dotaknete svoje snove. 

Tijekom ljetne sezone za posjetitelje su organizirani astroturistički programi, a sastoje se od predavanja, obilaska zvjezdarnice i kupole s glavnim teleskopom  te promatranju nebeskih tijela, kada su vremenski uvjeti povoljni. Zvjezdana priča završava vođenim promatranjem sazviježđa uz pomoć lasera. Astro Night program počinje u večernjim satima, nekim danima na hrvatskom, a drugim na engleskom jeziku. Točan raspored potražite ovdje.