Novosti

16. 3. 2022

TOP 10 ISKUSTVA U ISTRI

Istra ima puno za ponuditi – od prekrasne prirode, malih i šarmantnih gradova do odlične gastronomije. Napravili smo popis 10 najboljih stvari koje možete učiniti na odmoru u Istri, osim posjete našem gospodarstvu i uljari.

1. ZA SVE LJUBITELJE VINA…

Istarski vinogradi zaista nude širok izbor raznih sorti vina, ali želimo izdvojiti jedno crno vino pod imenom teran. Ovo trpko, voćno i robusno vino ide dobro uz meso, a znalci kažu da je dobro i za vaše zdravlje. Poznata je i izreka u našim krajevima „Teran je Istrijan“, a na Vama je da otkrijete je li to istina. Drugo vino koje biste trebali probati je malvazija, bijelo vino dobro poznato na ovim prostorima. Odlično se slaže s tjesteninom i ribom. Najveći festival vina u Istri zove se Vinistra, a na njemu svi regionalni proizvođači predstavljaju svoja vina. Festival se održava u Poreču na proljeće.

2. LIMSKI KANAL

Ovu bismo lokaciju mogli staviti i na listu za sve ljubitelje prirode jer zaista oduševljava svojom prirodom. No, Limski kanal volimo jer se tu uzgajaju školjke koje možete kušati u obližnjem restoranu, a možete ih jesti i direktno iz vode kraj uzgajališta. Preporučamo Tony’s oyster shack gdje možete kušati kamenice, dondole i dagnje. Sa šampanjcem u jednoj i kamenicama u drugoj ruci, sve što trebate je spektakularan pogled da upotpunite svoje hedonističko iskustvo…i kapljicu našeg Romana.

3. NAJMANJI GRAD NA SVIJETU – HUM

Prema legendi, Hum je nastao kada su divovi gradili gradove u dolini Mirne i na kraju od preostalog kamenja izgradili Hum. Danas ovaj grad broji dvadesetak stanovnika, a poznat je po “Biski” – rakiji od imele koja navodno potječe iz ovog grada.

4. NACIONALNI PARK BRIJUNI

Smješten preko puta šarmantnog gradića Fažane koji također vrijedi posjetiti, ovaj arhipelag jedno je od najatraktivnijih turističkih odredišta u Hrvatskoj i zanimljiv je djeci i odraslima. Ima 14 otoka, od kojih su dva najpoznatija Mali i Veliki Brijun, gdje možete otići na safari i vidjeti životinje, maslinike, plaže, arheološke ostatke i sportske sadržaje. Svoje putovanje rezervirajte direktno na njihovim stranicama, jer je to jedini način da stignete na otok 😉

5. CRKVA SV. BLAŽA U VODNJANU

Zaštitnik Grada Vodnjana, u kojem se nalazimo, je sveti Blaž koji od davnina slovi za zaštitnika grla. Mnogi svjetski poznati umjetnici godinama dolaze u Vodnjan da im svećenik pomaže grlo maslinovim uljem. Osim toga, ova je crkva poznata po tome što se u njoj nalazi najveći broj neraspadnutih tijela svetaca koja se mogu vidjeti tijekom obilaska. Savjet mještana: Svećenik crkve je dosta kompliciran, ali tako je već desetljećima i ne možemo to promijeniti. No, ako volite sakralnu umjetnost, Sv. Blaž je obavezan.

6. MUZEJ TARTUFA

Sve ljubitelje tartufa očekuje vrhunski doživljaj u novootvorenom muzeju i kušaonici tartufa. . Muzej je smješten u Paladinima u staroj istarskoj kući, gdje je obitelj Karlić prije 4 generacije započela svoj posao. Ovdje možete saznati sve o “lovu” na tartufe, njihovoj kvaliteti, uzgoju i korištenju u gastronomiji.

Paladini su nedaleko od Buzeta, gradića na brežuljku koji će vas osim tartufima oduševiti i svojim prekrasnim ulicama. Kada ste već u blizini, Buzet vrijedi posjetiti.

7. NAJROMANTIČNIJI GRAD U ISTRI – ROVINJ

Ovaj grad koji je zapravo poluotok nalazi se na zapadnoj obali Istre, samo dvadesetak minuta vožnje od naše uljare. Sigurni smo da je ovo najromantičniji grad u Istri – šarene kuće, brojne uličice, ulični umjetnici, nezaboravni zalasci sunca i široka gastronomska ponuda koja vas neće razočarati samo su mali dio onoga što ovo mjesto nudi. Svakako ga trebate posjetiti sljedeći put kada dođete u Istru, ako već niste.

8. AMFITEATAR ARENA U PULI

Pula je grad bogate povijesne baštine, uglavnom naslijeđene od Rimljana. Jedna od ostavština je i amfiteatar Arena, koji je otvoren za turiste. Ovo je jedno od najočuvanijih na svijetu, a u njemu se tijekom ljeta održavaju brojni koncerti i festivali ispod zvjezdanog neba koje svi dugo pamte. Osim toga, ako ste u Puli, svakako posjetite Malo rimsko kazalište i Kaštel, Dvojna vrata, Forum i Augustov hram te slavoluk Sergijevaca.

9. DVIGRAD

Ovaj srednjovjekovni gradić skriven je u šumi, smješten u Limskoj Dragi. Ovo su najveće ruševine urbanog naselja u Istri i daju jedinstvenu sliku potpuno očuvanog tipičnog srednjovjekovnog grada, odnosno kaštela. Unutar unutarnjeg zida nalaze se tri kule, koje su u današnjem obliku izgrađene tijekom 14. stoljeća.

10. SEDAM SLAPOVA I JEZERA

Netaknuta priroda oko malog povijesnog grada Buzeta usred Istre ima nevjerojatnu poučnu pješačku stazu koja je povezana rijekom sa sedam slapova i jezera. Ova prekrasna kružna staza od 13 km može se podijeliti na kraće dionice prikladne za različite razine kondicije, od obitelji do sportaša. Dok pratite rijeku Mirnu, prelazit ćete drvene mostove, vidjeti tirkizna jezera, prošetati selom iz bajke i pronaći skrivene ljuljačke i zipline koje možete isprobati. Svakih nekoliko kilometara nalazi se drugi vodopad koji vrijedi uslikati.