Novosti

28. 10. 2022

REZIME BERBE 2021.

Berba maslina 2022 je u punom jeku i nakon što je završio još jedan ciklus, ovo je trenutak kada možemo stati i osvrnuti se na rezultate rada u 2021. godini. Kada rezimiramo što smo sve prošli, doživjeli i ostvarili tijekom godine, 2021. je po pitanju osvojenih nagrada i priznanja, najuspješnija godina ikada za našu obitelj.

Prva nagrada koju smo osvojili u ožujku bila je  „Extra Gold Medal“ za naše blendove Organic i Istra na Međunarodnom natjecanju za najbolja ekološka extra djevičanska maslinovo ulja na svijetu – BIOL u Bariju.Samo nekoliko dana nakon, u Veroni smo na Međunarodnom natjecanju Sol D’oro  osvojili zlato i posebno priznanje u kategoriji najboljeg blenda iz ekološkog uzgoja za naš Organic. 

Nakon toga krenuo je uspješan niz nagrada, pohvala i dobrih rezultata. Svibanj nam je donio lijepe vijesti iz New Yorka, na svjetskom natjecanju NYIOOC gdje je Ex Albis osvojio zlato u kategoriji Najboljih ulja svijeta za 2022. Iako nam je 2021. godina po pitanju održavanja maslinika, vremenskih uvjeta i količina maslina bila vrlo zahtjevna, trud i rad se ipak isplatio.

Dobar niz nastavio se kada je EVOOLEUM guide 2023 ocjenio Organic s visokih 89/100 bodova i dodijelio oznaku „Best PDO Croatia“.

Slijedilo je već tradicionalno međunarodno natjecanje maslinovih ulja Leone D’oro  na jezeru Lago di Garda koje se bavi biorazličitosti, visokom kvalitetom i priznanjem za male proizvođače extra djevičanskog maslinovog ulja. Njihov je stručni panel proglasilo naš blend Romano najboljim međunarodnim blendom ekstra djevičanskog malsinovog ulja na svijetu. Od važnijih nagrada koje želimo spomenuti tu su još ona od dobivena od strane  Međunarodnog vijeća za maslinovo ulje – IOC   koje je dodijelilo zlatnu medalju našim posebnim blendovima Organic i Istra, a Masters of Olive Oil International Contest  uručio je „High quality standard gold selection“ za iste blendove na velikom natjecanju u Monte Carlu. 

Blendovi Istra i Atilio su u srpnju osvojili priznanja od strane AIPO – međunarodnog regionalnog udruženja proizvođača maslinovog ulja. Osim toga, Atilio je izdominirao u natjecanju voćnih nota i osvojio zlato u kategoriji „Delicate fruttiness“, a Organic u kategoriji „Medium Fruttiness“. World’s best olive oils također je nagradio uz Organic i našu uljaru i OPG, te nas je uvrstio u  TOP 10 najboljih proizvođača prema rezultatima 7 najvažnijih godišnjih natjecanja. Poznati svjetski vodič Flos Olei, ove godine nas je ocijenio sa 97 bodova od 100 što nas je pozitivno iznenadilo s obzirom na činjenicu da smo se praktički pretplatili na 95 bodova punih 16 godina u ovom specijaliziranom vodiču za svijet extra djevičanskih maslinovih ulja. Ovaj je vodič kroz godinu ocjenjuje maslinova ulja sa 5 kontinenata i objavi samo najboljih 500 proizvođača, te smo zaista ponosni na činjenicu da smo prisutni u vodiču 17 godina za redom.

Kruna svega što smo ove godine ostvarili je maslinarki Oscar – Il Premio Magnifico. Udruženje koje okuplja najbolje proizvođače maslinovog ulja u svijetu, a koji nas je proglasio L’Azienda dell anno – u prijevodu, proizvođačem godine. Sva naša ulja su nagrađena maslinarskim zvijezdama, a čak tri blenda su dobila maksimalne tri zvijezdice.  

Biti najbolji među najboljim svjetskim proizvođačima iznimna je čast. Sve ove nagrade rezultat su predanosti, ljubavi, strasti i rada cijelog tima OPG Chiavalon. Potencijal naših autohtonih sorti poput buže, bianchere, rosignole, carbonazze u kombinaciji s vrhunskim tehnologijama i modernim ekološkim agrotehničkim mjerama dobitna su kombinacija koja je, sada je to očito, priznata i prepoznata u svijetu. Posebno smo ponosni što za našu Istru i Vodnjan sada već zaista svi u maslinarskom svijetu znaju i postajemo neprikosnoveni sinonim za ekstra djevičansko maslinovo ulje iznimno visoke kvalitete. 

Vraćamo se berbi 2022. sa željom da bude uspješna kao i ona 2021. godine.