Novosti

19. 9. 2023

Kantarionovo ulje: čudo prirode koje morate imati u svojem domu

Kantarionovo ulje ili ulje gospine trave stoljećima se koristi za tretiranje raznih rana, ožiljaka i nesanice, a također ima antivirusna, antigljivična i antibakterijska svojstva. Mi ga radimo s našim maslinovim uljem, a u tekstu saznajte više o ljekovitim svojstvima ovog čuda u bočici.

Gospina trava ili kantarion je biljka visoka 30 do 70 centimetara koja raste uz rubove šuma, u šikarama, na livadama i uz živice. Raste tijekom ljeta, od svibnja do rujna, a cvijet se bere dok je u punom cvatu. Sama biljka se koristi u različitim oblicima, kao što su čajevi ili tinkture, i služi kao prirodni lijek za smirenje, depresiju, glavobolje i brojne druge tegobe. U obliku ulja, o čemu mi danas pričamo, se koristi za probleme s kožom.

Za što možete koristiti kantarionovo ulje

Zahvaljujući svom snažnom protuupalnom djelovanju, pomaže kod različitih kožnih problema poput dermatitisa, potiče zacjeljivanje rana, ožiljaka, akni, prištića, herpesa i hemoroida. On umiruje nadraženu i osjetljivu kožu, potiče prirodnu obnovu stanica, smanjuje oštećenja stanica i ubrzava zacjeljivanje oštećene kože. Pogodno je za njegu svih tipova kože, a njegove glavne komponente su ksantohinoni, kvercetin i flavonoidi, koji imaju antioksidativna i protuupalna svojstva.

Možete ga koristiti za hidrataciju suhe kože ili masažu za ublažavanje bolova u mišićima. Ono potiče i cirkulaciju, a poznato je kako i ublažava išijas, giht i reumu. Također, pomaže kod raznih ženskih problema, kao što je gljivična infekcija Candidom Albicans.

Upotreba kantarionovog ulja

Za kožne probleme, nanesite ulje na kožu do tri puta dnevno i budite strpljivi, s vremenom će se ožiljci i rane povući. Važno je samo osigurati da ulje ne dođe u kontakt s otvorenim ranama.

Za nesanicu je potrebno staviti 5 do 6 kapi ispod jezika prije spavanja, a kod ženskih problema se ulje može primijeniti i na unutarnje dijelove tijela ili staviti u kupku jer sadrži antimikotične sastojke.

Treba ga pažljivo koristiti jer je kantarionovo ulje fotosenzitivno, što znači da se nakon nanošenja ne smijete izlagati sunčevim zrakama jer može uzrokovati opekline na koži.

Umjesto toga, koristite ga nakon sunčanja kako biste obnovili vlažnost kože. Preporučuje se nanositi ga navečer prije spavanja i ujutro prije izlaganja suncu, nakon čega trebate temeljito oprati tretirano područje.

Kako proizvodimo kantarionovo ulje?

Biljke beremo na suhe, sunčane dane kada su cvjetovi otvoreni (izbjegava se branje nakon kiše kako cvjetovi ne bi bili vlažni). Nakon berbe, cvjetove stavimo u prethodno opranu i osušenu tamnu staklenu bocu, a zatim ulijemo maslinovo ulje da pokrijemo sve cvijeće (maceracija). Bocu zatvorimo i držimo je na suncu nekoliko tjedana. Onda procijedimo ulje u drugu bocu i spremno je za upotrebu. Kvalitetno kantarionovo ulje bit će crvene boje, a čuvamo ga na tamnom mjestu i rok trajanja mu je do dvije godine. Možete ga kupiti u našoj trgovini na adresi Salvela 50 u Vodnjanu.