Novosti

28. 3. 2024

Premio il Magnifico: OPG Chiavalon najbolji oleoturizam u Europi

Na prestižnom smo natjecanju Premio Il Magnifico u Toscani osvojili nagradu za “Best Oil Hospitality 2024”- najbolji oleoturizam u Europi. Osvojiti ovakvu nagradu u srcu Toscane je neizmjerno priznanje koje nama znači više nego možemo objasniti; to je potvrda naše dugogodišnje predanosti kvaliteti i izvrsnosti. Premio Il Magnifico je „institucija“ za maslinarstvo, najpriznatija na ovim područjima i nakon što smo prije dvije godine osvojili maslinarski Oskar „Il Magnifico“ i lani nagradu „Best of North Adriatic Region“ – ovogodišnje nas je priznanje ostavilo bez daha. 

Putovanje od prve kušaone do najboljeg oleoturizma u Europi: priča o Chiavalon maslinovom ulju

Od samih početaka našeg putovanja u svijetu maslinarstva, svaki korak koji smo poduzeli bio je vođen ljubavlju i predanošću s jednim jasnim ciljem – dijeliti našu strast prema vrhunskom maslinovom ulju s cijelim svijetom. Danas, s ponosom gledamo unatrag na put koji smo prešli od otvaranja prve kušaone maslinovog ulja u Istri 2008. godine, do postizanja prepoznatljivosti na međunarodnoj sceni kao lideri u oleoturizmu.

Počeci: prva kušaona maslinovog ulja u Istri

Kada smo otvorili vrata naše prve kušaone, nismo ni sanjali o tome gdje će nas ta avantura odvesti. Sve je krenulo 2008. godine, kada smo, vođeni vizijom i entuzijazmom, otvorili prvu kušaonu maslinovog ulja u Istri. U to vrijeme, oleoturizam nije bio široko prepoznat koncept, ni sami nismo znali što sve želimo i kako pokazati. Ono što jesmo znali smo da kroz kušaonu želimo stvoriti mjesto gdje možemo dijeliti naše znanje, strast i, što je najvažnije, gdje možemo povezati ljude s pravom esencijom maslinovog ulja. U tim ranim danima, vjerovali smo u moć jednostavnosti i iskrenosti, a to su vrijednosti koje nas vode i danas.

Rast i razvoj: Nova uljara Chiavalon

Naša predanost kvaliteti i inovacijama počela je privlačiti pozornost, a svaki je korak našeg rasta bio usko povezan s podrškom naše zajednice. Godinama smo radili na proširenju naših kapaciteta i ponude, što je kulminiralo otvaranjem nove uljare u Vodnjanu krajem 2020. godine. Uljaru vidimo kao svojevrstan maslinarski centar u kojem stvaramo naše maslinovo ulje, razvijamo nove ideje i proizvode, ali istovremeno služi i kao dom raznim degustacijsko-edukacijskim programima koji su dodatno obogatili iskustvo naših posjetitelja.

Kušanje ekstra djevičanskog maslinovog ulja

Zašto je to toliko posebno? Pa, mi smatramo kako je ovo iskustvo više od obične degustacije; trudimo se animirati, educirati i stvoriti emocionalnu povezanost svih naših gostiju s Istrom – regijom koja se ponosi svojom maslinarskom baštinom. Degustacije vodimo na više lokacija, krećemo iz maslinika, prolazimo kroz postrojenje u kojem objašnjavamo preradu i čuvanje maslinovog ulja, zatim slijedi edukacija o kušanju i kombiniranju ulja, a završavamo s kombiniranjem okusa. Ovo iskustvo nije samo prilika za učenje, već i za dijeljenje, gdje svaka kap našeg ulja priča priču o Istri.

Priznanje kao poticaj za budućnost oleoturizma u Istri

Nagrada “Best Oil Hospitality 2024” nije samo naš uspjeh, već uspjeh svih vas koji ste bili uz nas. Ovo priznanje je podsjetnik na to koliko smo zajedno postigli. Svaki dan je prilika da naučimo nešto novo i da našu strast prema maslinovom ulju podijelimo na još značajnije načine.

Naša priča ne bi bila moguća bez vas – naših vjernih kupaca, vrijednih partnera, podržavajućih obitelji, i prijatelja. Vaša podrška, vjera u naše vrijednosti, i zajednički rad ključni su za sve što radimo. Hvala vam od srca što ste dio naše avanture.