Novosti

21. 2. 2022

Novosti sa našeg gospodarstva: krug života

Siječanj i veljača su nam prošli u punjenju novog maslinovog ulja, pakiranju i slanju vaših narudžbi, rekapitulaciji prošle godine i stvaranju planova za 2022. godinu. Što se naših nasada tiče, ovo je period mirovanja maslina zbog nižih temperatura i oporavka od berbe. Iskoristili smo ga za pregled maslinika kako bismo planirali zaštitu, dohranu i uređenje okoliša.

Sa veljačom nam je došlo i vrijeme kada mi dajemo zemlji i pomažemo maslinama kao bi bile spremne na novu produktivnu godinu.

Lijepo vrijeme nam je omogućilo da krenemo sa uređivanjem maslinika, pregledom stabala i samom dohranom zemlje. Tijekom siječnja i veljače gnojili smo stabla maslina kompostiranom kominom masline. Na taj način sav ostatak nakon prerade vraćamo maslini. Osim toga, odrađena je i lagana obrada zemlje kako bi se riješili korova i kako bi maslina lakše došla do hrane. Da bi dobili, moramo i dati – i to je ono što ćemo mi raditi do kraja veljače. Brinemo se o našim stablima masline, obrađujemo ih i hranimo kako bi nam one to vratile kroz godinu. Tijekom zimskih mjeseci očistili smo i suhozide, te sam okoliš maslinika.

Također, nismo zanemarili naša polja u Raši. Izvršili smo zimsku obradu tla kako bi tlo spremno dočekalo sadnju rajčica u proljeće, a u plasteniku će se krajem mjeseca posijati sjeme kako bi do svibnja imali spremne sadnice za njivu. 

Naši maslinici dobro izgledaju – masline su zdrave, vremenske prilike su dobre – temperature nisu jako niske, zima nije jako kišna, ima sunca, a naše masline trenutno uživaju u svojoj zen fazi. Pripremamo se za rezidbu koja će započeti početkom ožujka kad prođe opasnost od mrazeva. Sljedeća dva mjeseca neprekidno ćemo raditi u maslincima, obilaziti ih da provjerimo kako nema štetnika ili bolesti, obrađivati ih i činiti sve da ostanu zdravi.

Trudimo se ulagati u proizvodnju zdravog, vrhunskog i ekološkog maslinovog ulja, a ne industrijske verzije istog i sve što radimo u ovim mjesecima usmjereno je u taj cilj.  

Istra je rubno sjeverno područje za uzgoj maslina i samim time maslina raste u ekstremnim uvjetima i klimi, što je zapravo prednost jer daje bolju kvalitetu ulja zbog skraćene vegetacije. Međutim, prošlo nam je proljeće pokazalo zube. U travnju je u Istri pao snijeg zbog kojeg su neki maslinici uništeni, a zbog toga se smanjila i proizvodnja maslinovog ulja u Istri. Nadamo se da ćemo ove godine imati više sreće s vremenskim prilikama. 

Ukoliko se sve nastavi ovim putem, vjerujemo kako će naših 9000 maslina imati dobru godinu.