Novosti

1. 11. 2023

Intervju: Sandi Chiavalon o berbi 2023

Kakva je bila 2023. godina za maslinare?

Iza nas je jedna vrlo komplicirana i teška, kišna godina – što je teško za ekološke maslinare. Zašto je to tako? Zbog toga što moramo paziti na let maslinove muhe, moljca i drugih štetnika. Primjerice, Maslinin moljac je ove godine po prvi put razvio četvrtu generaciju u maslinicima, te su se jednako tako, po prvi put manifestirale i štete na plodu maslina. Međutim, uspjeli smo se na kraju izboriti i time. Zadnja stvar koja je utjecala na berbu jest suša koja je započela krajem kolovoza.

Kakva je situacija s plodom masline?

Sušni je rujan rezultirao vrlo suhim plodom masline na početku sezone berbe i otežanim uvjetima u preradi samog ploda. To se posebice istaknulo kod maslinara koji se nisu aktivno bavili maslinicima, što znači da nisu na vrijeme tretirali masline preko lista raznim aminokiselinama, algama i drugim ekološkim preparatima koji su dozvoljeni za poboljšanje stanja ploda.

Kako je prošlo prvih mjesec dana prerade?

Što se prerade tiče, prvih smo tjedana radili u smanjenom kapacitetu jer je plod masline bio veoma suh što je usporavalo strojeve. S druge strane, činjenica jest da maslinari iz godine u godinu imaju sve više strojeva i alata za berbu što ih ubrzava, a kapaciteti naše uljare ostaju na relativno istoj razini. Međutim, iako je vrijeme berbe skraćeno, kiša nam je dozvolila da ipak uspijemo isporučiti kvalitetu usluge kakvoj težimo, a dio toga je i prerada ploda u roku 24 sata od berbe.

Kakvi su radmani? Hoće li biti više ili manje ulja u odnosu na lanjsku godinu?

Radmani su vrlo dobri iako su masline suhe. Kako se nisu punile vodom, imaju manje kila. Moja je procjena da će u Istri to biti oko 20-30% manje maslina u odnosu na lanjsku, 2022. godinu. Kraj listopada nam je poslao kišu pa su se i masline više napunile vodom. Međutim, ukoliko pričamo o količinama maslinovog ulja, uz dobre radmane i mlade nasade koji su došli u rod te novim kooperantima koje smo ugovorili za ovu godinu, mi ćemo proizvesti otprilike jednaku količinu ulja kao i 2022. godine.

Jeste li zadovoljni kvalitetom ekstra djevičanskom maslinovog ulja?

Kvaliteta je vrhunska, što možete već sada provjeriti i sami jer je naš blend Mlado izašao na tržištu prije desetak dana – to je blend ekstra djevičanskog maslinovog ulja koje radimo u limitiranom izdanju preradom svih sorti maslina iz prva tri dana berbe.

Koliko će još trajati berba maslina 2023.?

Mi smo priveli berbu kraju u našim maslinicima, imamo još nekoliko kooperanata koji moraju dovšiti berbu u svojim maslinicima. Tokom ovog tjedna završava berba maslina za uljaru Chiavalon.

Što slijedi dalje? Pogon nastavlja s radom?

Tako je, nastavljamo raditi uslužnu preradu i dalje. Još ćemo nekoliko tjedana prerađivati masline za naše prijatelje i kolege maslinare. U tom ćemo se periodu također baviti i spajanjem sorti u savšrene blendove za naša ekstra djevičanska maslinova ulja koja će izaći u prodaju u sljedećih nekoliko tjedana.