Novosti

Recepti

27. 2. 2025

Kako kombinirati maslinovo ulje s hranom: savjeti i recepti za bolji okus

Ekstra djevičansko maslinovo ulje nije samo osnovni sastojak mediteranske kuhinje, već i svestran začin koji može poboljšati gotovo svaki obrok. U ovom članku istražit ćemo različite vrste hrane koje možete kombinirati s visokokvalitetnim maslinovim uljem i pružiti jednostavne recepte koji će vam pomoći da najbolje iskoristite njegov bogat okus.

1. Predjelo od češnjaka i začinskog bilja

Jedan od najjednostavnijih, a opet najsvježijih načina za uživanje u Chiavalon maslinovom ulju je priprema brzog predjela s češnjakom, začinskim biljem i maslinovim uljem. Ovo jelo savršeno je kao predjelo i izvrsno se slaže s kruhom.

Sastojci:

  • 100 ml Ex Albis ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 2-3 režnja češnjaka (sitno nasjeckana)
  • 1/2 žličice sušenog origana ili timijana
  • Prstohvat soli
  • Prstohvat soli i prstohvat svježe mljevenog crnog papra
  • Kruh po izboru (najbolje kiseli kruh, ciabatta ili baguette)

Upute:

  1. U maloj tavi zagrijte maslinovo ulje Chiavalon i dodajte nasjeckani češnjak. Lagano zagrijavajte, pazeći da ne zagori.
  2. Dodajte sušeni origano, sol i papar, i kuhajte još jednu minutu.
  3. Prelijte smjesu preko narezanih komada kruha i poslužite. Ovaj jednostavan recept savršeni je način za uživanje u bogatstvu ekstra djevičanskog maslinovog ulja.

Olive oil and food

2. Preljev za salatu s maslinovim uljem

Dobar preljev može potpuno transformirati salatu. S obzirom na bogatstvo koje nudi Chiavalon ekstra djevičansko maslinovo ulje, to je jedan od najlakših načina za dodavanje dubine okusa čak i najjednostavnijim salatama.

Sastojci:

Upute:

  1. U maloj zdjeli pomiješajte ekstra djevičansko maslinovo ulje, jabučni ocat, Dijon senf, sol i papar.
  2. Miješajte dok se svi sastojci dobro ne povežu.
  3. Prelijte preljev preko svježe pripremljene salate od rukole, rajčica i krastavaca. Ovaj preljev može se koristiti i za pečeno povrće.

3. Povrće na žaru s maslinovim uljem

Povrće na žaru savršen je način za uživanje u maslinovom ulju Chiavalon. Prelijte ulje preko povrća prije ili nakon pečenja, ili ga koristite kao marinadu.

Sastojci za marinadu:

Upute:

  1. U zdjeli pomiješajte ekstra djevičansko maslinovo ulje, sok od limuna, češnjak, origano, sol i papar.
  2. Stavite povrće (npr. tikvice, papriku, patlidžan) u zdjelu i premažite marinadom. Ostavite da odstoji 30 minuta.
  3. Pecite povrće na srednje jakoj vatri, povremeno ga premazujući preostalom marinadom. Poslužite s dodatnim prelijevanjem Chiavalon Organic maslinovog ulja za dodatni okus.

Olive oil and food

4. Maslinovo ulje u jelima s tjesteninom i ribom

Maslinovo ulje Chiavalon također je savršeno za poboljšanje okusa jela s tjesteninom i ribom. Ako tražite jednostavan, ali ukusan obrok, isprobajte ovu kombinaciju.

Sastojci za tjesteninu:

Upute:

  1. Skuhajte tjesteninu prema uputama na pakiranju.
  2. U tavi zagrijte maslinovo ulje, dodajte češnjak i pržite dok ne postane zlatno smeđi.
  3. Dodajte crvenu papriku u pahuljicama, peršin, sol i papar. Pomiješajte skuhanu tjesteninu s maslinovim uljem i poslužite s još malo blenda Istra na vrhu.

Za ljubitelje ribe, također možete koristiti naš blend Romano za pečenje ili roštiljanje ribe. Jednostavno prelijte maslinovo ulje po ribi, pospite solju, paprom i limunom, te pecite prema vlastitim željama.

Olive Oil and food

5. Maslinovo ulje u desertima? Da!

Može zvučati neobično, ali maslinovo ulje Chiavalon može se koristiti i u desertima, dodajući bogatstvo i dubinu okusa. Evo izvrsnog recepta za tortu s maslinovim uljem.

Sastojci za tortu:

Upute:

  1. Pomiješajte suhe sastojke u jednoj zdjeli.
  2. U drugoj zdjeli umutite jaja, šećer, maslinovo ulje i limunovu koricu.
  3. Postupno dodajte suhe sastojke u mokre, miješajući dok ne dobijete glatku smjesu.
  4. Ulijte smjesu u nauljeni kalup za tortu i pecite u pećnici na 180°C (350°F) oko 30 minuta.
  5. Poslužite ohlađeno, posuto šećerom u prahu.

Maslinovo ulje Chiavalon nevjerojatno je svestrano i može poboljšati okus širokog spektra jela—od predjela i salata do tjestenine, pa čak i deserta. Uz ove jednostavne, ali ukusne recepte, možete lako dodati bogatstvo i dubinu svakom obroku. Ne bojte se eksperimentirati s novim kombinacijama i uživajte u zdravim, savršenim okusima koje maslinovo ulje ima za ponuditi!