Novosti
Recepti
27. 2. 2025
Kako kombinirati maslinovo ulje s hranom: savjeti i recepti za bolji okus

Ekstra djevičansko maslinovo ulje nije samo osnovni sastojak mediteranske kuhinje, već i svestran začin koji može poboljšati gotovo svaki obrok. U ovom članku istražit ćemo različite vrste hrane koje možete kombinirati s visokokvalitetnim maslinovim uljem i pružiti jednostavne recepte koji će vam pomoći da najbolje iskoristite njegov bogat okus.
1. Predjelo od češnjaka i začinskog bilja
Jedan od najjednostavnijih, a opet najsvježijih načina za uživanje u Chiavalon maslinovom ulju je priprema brzog predjela s češnjakom, začinskim biljem i maslinovim uljem. Ovo jelo savršeno je kao predjelo i izvrsno se slaže s kruhom.
Sastojci:
- 100 ml Ex Albis ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 2-3 režnja češnjaka (sitno nasjeckana)
- 1/2 žličice sušenog origana ili timijana
- Prstohvat soli
- Prstohvat soli i prstohvat svježe mljevenog crnog papra
- Kruh po izboru (najbolje kiseli kruh, ciabatta ili baguette)
Upute:
- U maloj tavi zagrijte maslinovo ulje Chiavalon i dodajte nasjeckani češnjak. Lagano zagrijavajte, pazeći da ne zagori.
- Dodajte sušeni origano, sol i papar, i kuhajte još jednu minutu.
- Prelijte smjesu preko narezanih komada kruha i poslužite. Ovaj jednostavan recept savršeni je način za uživanje u bogatstvu ekstra djevičanskog maslinovog ulja.

2. Preljev za salatu s maslinovim uljem
Dobar preljev može potpuno transformirati salatu. S obzirom na bogatstvo koje nudi Chiavalon ekstra djevičansko maslinovo ulje, to je jedan od najlakših načina za dodavanje dubine okusa čak i najjednostavnijim salatama.
Sastojci:
- 3 žlice Organic ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 1 žlica jabučnog octa
- 1 žličica Dijon senfa
- Prstohvat soli
- Svježe mljeveni crni papar
Upute:
- U maloj zdjeli pomiješajte ekstra djevičansko maslinovo ulje, jabučni ocat, Dijon senf, sol i papar.
- Miješajte dok se svi sastojci dobro ne povežu.
- Prelijte preljev preko svježe pripremljene salate od rukole, rajčica i krastavaca. Ovaj preljev može se koristiti i za pečeno povrće.
3. Povrće na žaru s maslinovim uljem
Povrće na žaru savršen je način za uživanje u maslinovom ulju Chiavalon. Prelijte ulje preko povrća prije ili nakon pečenja, ili ga koristite kao marinadu.
Sastojci za marinadu:
- 4 žlice Organic ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- Sok od 1 limuna
- 2 režnja češnjaka, sitno sjeckana
- Prstohvat sušenog origana
- Sol i papar
Upute:
- U zdjeli pomiješajte ekstra djevičansko maslinovo ulje, sok od limuna, češnjak, origano, sol i papar.
- Stavite povrće (npr. tikvice, papriku, patlidžan) u zdjelu i premažite marinadom. Ostavite da odstoji 30 minuta.
- Pecite povrće na srednje jakoj vatri, povremeno ga premazujući preostalom marinadom. Poslužite s dodatnim prelijevanjem Chiavalon Organic maslinovog ulja za dodatni okus.

4. Maslinovo ulje u jelima s tjesteninom i ribom
Maslinovo ulje Chiavalon također je savršeno za poboljšanje okusa jela s tjesteninom i ribom. Ako tražite jednostavan, ali ukusan obrok, isprobajte ovu kombinaciju.
Sastojci za tjesteninu:
- 100 ml Istra ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 200 g tjestenine po izboru (spaghetti ili linguine su idealni)
- 2 režnja češnjaka, sitno sjeckana
- Svježi peršin
- Prstohvat crvene paprike u pahuljicama
- Sol i papar
Upute:
- Skuhajte tjesteninu prema uputama na pakiranju.
- U tavi zagrijte maslinovo ulje, dodajte češnjak i pržite dok ne postane zlatno smeđi.
- Dodajte crvenu papriku u pahuljicama, peršin, sol i papar. Pomiješajte skuhanu tjesteninu s maslinovim uljem i poslužite s još malo blenda Istra na vrhu.
Za ljubitelje ribe, također možete koristiti naš blend Romano za pečenje ili roštiljanje ribe. Jednostavno prelijte maslinovo ulje po ribi, pospite solju, paprom i limunom, te pecite prema vlastitim željama.

5. Maslinovo ulje u desertima? Da!
Može zvučati neobično, ali maslinovo ulje Chiavalon može se koristiti i u desertima, dodajući bogatstvo i dubinu okusa. Evo izvrsnog recepta za tortu s maslinovim uljem.
Sastojci za tortu:
- 100 ml Ex Albis ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 200 g brašna
- 150 g šećera
- 2 jaja
- 1 žličica vanilin šećera
- 1 žlica limunove korice
Upute:
- Pomiješajte suhe sastojke u jednoj zdjeli.
- U drugoj zdjeli umutite jaja, šećer, maslinovo ulje i limunovu koricu.
- Postupno dodajte suhe sastojke u mokre, miješajući dok ne dobijete glatku smjesu.
- Ulijte smjesu u nauljeni kalup za tortu i pecite u pećnici na 180°C (350°F) oko 30 minuta.
- Poslužite ohlađeno, posuto šećerom u prahu.
Maslinovo ulje Chiavalon nevjerojatno je svestrano i može poboljšati okus širokog spektra jela—od predjela i salata do tjestenine, pa čak i deserta. Uz ove jednostavne, ali ukusne recepte, možete lako dodati bogatstvo i dubinu svakom obroku. Ne bojte se eksperimentirati s novim kombinacijama i uživajte u zdravim, savršenim okusima koje maslinovo ulje ima za ponuditi!