Novosti

21. 10. 2023

Zdravstvene prednosti ekstra djevičanskog maslinovog ulja

Ekstra djevičansko maslinovo ulje (EDMU) popularan je sastojak mediteranske kuhinje i široko je prepoznato zbog svojih kulinarskih i zdravstvenih prednosti. Dobiva se mehaničkim prešanjem maslina i nije rafinirano, što znači da zadržava sve svoje prirodne antioksidanse i hranjive tvari. U ovom članku istražit ćemo različite zdravstvene prednosti ekstra djevičanskog maslinovog ulja i kako može poboljšati naše opće zdravlje.

Zdravstvene prednosti ekstra djevičanskog maslinovog ulja (EDMU):

  • Bogato zdravim masnoćama

Ekstra djevičansko maslinovo ulje bogato je zdravim mononezasićenim masnoćama koje mogu pomoći smanjiti upalu i smanjiti rizik od bolesti srca. Također sadrži male količine polinezasićenih masnih kiselina koje su esencijalne masne kiseline koje naše tijelo treba, ali ne može proizvesti samostalno.

  • Sadrži moćne antioksidanse

EDMU obiluje antioksidansima, uključujući vitamin E i fenolne spojeve, koji mogu pomoći zaštititi naše stanice od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima. Slobodni radikali su nestabilne molekule koje mogu uzrokovati oksidativni stres i pridonijeti razvoju kroničnih bolesti poput raka, dijabetesa i bolesti srca.

  • Protuupalna svojstva

Upala je prirodan proces koji pomaže našem tijelu boriti se protiv infekcija i liječiti ozljede. Međutim, kronična upala može pridonijeti razvoju kroničnih bolesti poput artritisa, raka i bolesti srca. EDMU sadrži protuupalne spojeve koji mogu pomoći smanjiti upalu u našem tijelu.

Sada kada znamo tri najvažnije zdravstvene prednosti konzumacije ovog moćnog prirodnog ulja, razgovarat ćemo o bolestima i preventivnim dejstvima koje EDMU može imati:

  • Može smanjiti rizik od bolesti srca

Nekoliko studija pokazalo je da konzumiranje EDMU-a može smanjiti rizik od bolesti srca. Jedna studija je otkrila da ljudi koji su konzumirali EDMU kao dio mediteranske prehrane imaju 30% manji rizik od bolesti srca u usporedbi s onima koji su slijedili niskomasnu dijetu. Druga studija je utvrdila da zamjena zasićenih masnoća EDMU-em može pomoći smanjiti razinu LDL (lošeg) kolesterola, što je faktor rizika za bolest srca.

  • Može poboljšati funkciju mozga

EDMU je bogato polifenolima koji su pokazali poboljšanje funkcije mozga i smanjenje rizika od kognitivnog propadanja. Jedna studija je otkrila da stariji odrasli koji su konzumirali mediteransku prehranu bogatu EDMU-em imaju bolju kognitivnu funkciju u usporedbi s onima koji su slijedili niskomasnu dijetu.

  • Može pomoći smanjiti rizik od dijabetesa tipa 2

Ekstra djevičansko maslinovo ulje pokazalo se korisnim u regulaciji razina šećera u krvi, što može smanjiti rizik od razvoja dijabetesa tipa 2. Zdrave masti u ulju također mogu pomoći poboljšati osjetljivost na inzulin, što je važno za održavanje zdravih razina šećera u krvi.

  • Može pomoći u prevenciji osteoporoze

Nedavna istraživanja sugeriraju da ekstra djevičansko maslinovo ulje može pomoći u prevenciji osteoporoze, stanja koje uzrokuje oslabljenje i lomljenje kostiju. Misli se da je to posljedica visokih razina zdravih masti i antioksidansa u ulju, što može poboljšati zdravlje kostiju.

  • Može pomoći smanjiti rizik od raka

Neke studije sugeriraju da konzumacija EDMU-a može pomoći smanjiti rizik od određenih vrsta raka, uključujući rak dojke, debelog crijeva i prostate. Antioksidansi u EDMU-u mogu pomoći zaštititi naše stanice od oštećenja koje može dovesti do raka.

  • Može poboljšati zdravlje kože

EDMU je bogato vitaminom E i drugim antioksidansima koji mogu pomoći zaštititi našu kožu od oštećenja uzrokovanih UV zračenjem i okolišnim toksinima. Također može pomoći poboljšati hidrataciju kože i smanjiti pojavu finih linija i bora.

Zaključno, ekstra djevičansko maslinovo ulje izuzetno je zdrav i svestran sastojak koji nudi mnoge zdravstvene prednosti. Od smanjenja rizika od bolesti srca i moždanog udara do poboljšanja funkcije mozga i smanjenja rizika od dijabetesa tipa 2, postoji mnogo razloga za uključiti ovo zdravo ulje u svoju prehranu. Dakle, slobodno prelijte malo ekstra djevičanskog maslinovog ulja preko svojih salata, koristite ga za kuhanje ili umočite svoj kruh u njega – vaše tijelo će vam biti zahvalno!