Recepti
28. 6. 2021
Lava cake sa tamnom čokoladom
Sastojci
150 g tamne čokolade
150 g maslaca
80 g light Muscovado šećera
3 jaja
1 žlica nezaslađena sirova kakao praha
40 g pirova ili pšenična brašna
Prstohvat soli
Dodaci
Chiavalon Atilio
Svježe jagode ili voće po izboru
Otopiti maslac i čokoladu na laganoj vatri.
Ugasiti vatru i ostaviti sa strane.
Umutiti jaja, sol i šećer koristeći mikser dok se smjesa ne udvostruči.
Lagano ručno umiješati otopljenu čokoladu sa maslacem, zatim dodati kakao i brašno.
Mi smo koristili 3 keramičke posudice koje smo premazali maslacem i posuli sa malo kakao praha, kako se smjesa ne bi ljepila.
Uliti smjesu u posudice i ostaviti u frižideru preko noći ili na nekoliko sati.
Ovisno o tome koliko su posudice velike i visoke, odnosno koliko ih napunite smjesom, vrijeme pečenja će varirati..
Peći na 180°C između 12-15 minuta.
Ako kolačiće pečete malo dulje, sredina neće biti tečna.
Vrh bi trebao biti mekan ali čvrst prije vađenja iz pećnice.
Ostavite nekoliko minuta u zdjelici, zatim prebacite na tanjur za serviranje.
Koristite nož kako bi lakše izvadili kolačić i odvojili rubove od zdjelice.
Poslužite lava cake odmah, preliven Atilio uljem.
Ps. Ako kolačiće pečete u kalupima za mafine, vrijeme pečenja će biti otprilike 10 minuta.