Novosti
20. 8. 2025
Okusi ljeta na tanjuru: Chiavalon 100% eko pasirana rajčica

Na Jadranskoj obali je šalša – umak od rajčica – ultimativni simbol ljeta, još otkako su je naše none krčkale na starom štednjaku, šireći miris koji se osjećao cijelom ulicom. Jedna šalša može imati sto verzija i nijedna nije pogrešna. Svaka kuća ima svoj tajni recept; mjeru luka, svoj redoslijed dodavanja začina, svoj tajni trik. Kad sve nestane s tanjura, šalša ostane. I onda je „točaš“, a kruha nikad dosta.
Rajčica je u Europu stigla u 16.stoljeću, a šalša je nastala jer su ljudi htjeli sačuvati prezrele rajčice da ne propadnu – pa su dodali neke začine da „poprave“ miris, i maslinovo ulje da duže traje. Rajčica kao baza umaka po cijelom Mediteranu ima svoje inačice – Šalša u Istri i Dalmaciji, Sugo/salsa di pomodoro u Italiji – posebno na jugu oko Sicilije i Kalabrije, Sofrito i druge salse u Španjolskoj. Zbog toga, mi pripremamo 100% čistu pasiranu rajčicu kako bi od nje svatko mogao stvoriti svoj okus tradicije, okus ljeta, ili sofisticirane okuse koje ova čista baza može podići na novu razinu.
Chiavalon 100% eko umak od rajčice je pravi dar Mediterana u teglama – nastao je od pažljivo odabranih, potpuno organskih rajčica uzgojenih na sunčanim istarskim poljima u dolini rijeke Raše. Bez dodanih konzervansa, umjetnih boja ili aroma, nudi čistu i autentičnu aromu Mediterana, savršenu kao baza za vaše omiljene recepte – od klasične šalše do složenijih jela.
Danas vas vodimo kroz mirise i okuse ljeta u Istri – uz jela u kojima šalša igra glavnu ulogu

Jaja u šalši, pjat na brzinu
Možda nije izvorno istarsko jelo, ali je itekako domaće. Na mnogim seoskim stolovima, kad nestane ideja ili vremena, a u frižideru ima jaja i staklenka šalše – nastaje ovo toplo, rustikalno jelo. Jaja se lagano poširaju izravno u umaku, začinjenom s malo domaćeg češnjaka i maslinova ulja (preporučamo Organic), često uz dodatak peršina ili prstohvat suhog origana. Još ako imate svježe pečen kruh, to bi bilo savršeno – da se može pomazati tanjur.
Sipa na crveno
U obalnim dijelovima Istre, šalša je čest suputnik ribi i morskim plodovima. Sipa “na crveno”, kako je mnogi zovu, kuha se polako u šalši s bijelim lukom, kap ulja i čašom bijelog vina. Često se dodaje malo domaće majčine dušice ili peršina iz vrta. Poslužuje se s mekanom palentom. Uz ovo jelo ide odlično naš Romano.
Punjene paprike u šalši, kako su to radile none
U srcu ljeta, kad paprike dozru i rajčica ima u izobilju, kuhinjom se širi miris punjenih paprika pečenih u šalši. U Istri se pune mješavinom mljevenog mesa, riže i začina poput peršina, papra i malo muškatnog oraščića, a zatim peku u gustoj, slatkoj šalši koja jelo obavije mekoćom. Naš Atilio je izvrstan začin ovom ljetnom tanjuru. Najbolje se jedu dan poslije, kad su okusi povezani – a šalše nikad dosta.
Ljetno povrće u šalši
Kad vrt daje sve – tikvice, malancane, mahune – ništa se ne baca. Povrće se prži ili peče, pa lagano guši u šalši obogaćenoj češnjakom, svježim bosiljkom i maslinovim uljem – Ex Albis tu igra važnu ulogu. Jelo koje može biti i glavno i prilog, lagano, sezonsko, i puno boja.
Čudo je taj umak od rajčice. Raznovrstan je, služi kao baza, nezamjenjiv. Ne odmaže ni to što su rajčice su bogat izvor vitamina poput C, koji jača imunitet i štiti stanice, A vitamina važnog za vid i kožu, te vitamina K1 i folne kiseline koje pomažu u zgrušavanju krvi i sintezi DNA. Osim toga, sadrže i vitamin E te minerale poput kalija koji pomažu u regulaciji krvnog tlaka. Kada se rajčice pripremaju uz mediteranske trave poput bosiljka, origana, majčine dušice, ružmarina i peršina, njihov nutritivni učinak se dodatno pojačava. Ove biljke ne samo da oplemenjuju okus šalše već imaju i antiupalna, antimikrobna i antioksidativna svojstva.
Sezona je krenula i traje kroz cijeli kolovoz do sredine rujna. Rajčice su dozrjele, sunce ih je zasladilo i zarumenilo. Mirisi ljeta se ponovno osjete na ulicama Vodnjana, baš kao nekada. Ukoliko želite svoju dozu naše eko pasirane rajčice, posjetite naš webshop i napravite zalihe da ljeto potraje duže.