Recepti

16. 8. 2021

5 jednostavnih tapasa za vaše druženje večeras

Ljeto je u punom zamahu i dalje, visoke temperature ne popuštaju, a mi vam donosimo ideju kako složiti šareni i zdravi stol za društvo bez puno muke i visokih temperatura u kuhinji. Priprema će vam oduzeti nešto vremena, ali zato ćete moći uživati sa svojim prijateljima bez brige.

Iako su tapasi tradicionalno Španjolsko jelo, svi ih zapravo vole. Jednostavni i fini zalogajčići koji neodoljivo pašu uz čašu pjenušca, vina ili gin-tonica… a mi vam ih donosimo sa Chiavalon twistom!

Stiže 5 jednostavnih ideja za lagane zalogajčiće koji će zadovoljiti svačije gušte:

  1. PUNJENI POMIDORI S KOZJOM SKUTOM

Odrežite vrh rajčice i izdubite je, meso stavite u posudu i pomiješajte ga sa komadićima skute, sitno nasjeckanog češnjaka, kaparima i začinite sa soli, paprom i maslinovim uljem i zatim napunite rajčicu sa time. Poklopite je vrhom, nauljite maslinovim uljem i pecite u pećnici 20 minuta na 180 stupnjeva.

  1. PATLIDŽANI ALLA PARMIGIANA U ŠALŠI OD POMIDORA 

Patlidžane uzdužno narežite na tanje trake i okrenite ih nekoliko minuta u tavi na maslinovom ulju da omekšaju. Zatim na jedan vrh složite mozarellu, malo posolite i poparite i zarolajte ih. Na dno posude stavite malo šalše, posložite rolice i polijte ih šalšom, maslinovim uljem i naribajte malo parmezana preko. Takve ih stavite u pećnicu i pecite na 180°C cca 30 minuta.

P.S. posebno lijepo izgleda ako ih stavite u male keramičke posude i napravite porcije.

  1. TRIO BRUSKETA: 

Baza za svaku: Na pleh posložite fete kruha i malo ih zapecite u pećnici da se stvori korica. Nakon toga ih potrljate češnjakom i nakapajte maslinovim uljem i onda slažemo priču.

ŠALŠA, KAPULA I INĆUNI

Na začinjeni kruh stavite žlicu šalše, malo marmelade od kapule i nekoliko komadića natrganog inćuna i kapara na vrh i ponovo pokapajte maslinovim uljem i vratite u pećnicu na još par minuta.

Marmelada od kapule se radi tako da ljubičasti luk nareže na polumjesece, posoli i lagano pirja na maslinovu ulju uz miješanje. Kada tekućina ispari, dodajemo smeđi šećer i malo meda, crno vino i aceto balsamico i to onda kuhamo dok se ne zgusne, odnosno ispari tekućina. 

SIR I VOĆE 

Na začinjeni kruščić stavimo skutu ili mozarellu, pokapamo ga gustim acetom balsamicom i na njega složimo ili breskve lagano pečene u tavi na maslinovom ulju, ili pečeni ananas sa paprom ili ga možete servirati sa svježim bobičastim voćem – ovisi što više volite. Uvijek ih na kraju možete dodatno začiniti po ukusu, mi volimo samo preliti maslinovim uljem. 

ULIKE, PANCETA I MENTA

U blender stavite crne masline, timijan, bosiljak, malo soli i papra i sve izmiksajte. Sa strane na tavici popržite tanko narezanu pancetu dok ne dođe hrskava kao čips i nakon toga je usitnite. Paštetu namažite na brusketu, posipajte je pancetom i listićima mente… i dodajte na vrh malo maslinovog ulja. 

  1. CARPACCIO OD TIKVICA S LISTIĆIMA PARMEZANA

Narežite tikvice na jako tanke fete, posolite ih i pustite neko vrijeme na papirnatoj podlozi ili krpi da puste vodu. Nakon toga ih posložite na pjat, pospite listićima parmezana, dodati kapare, pokapajte limunom i maslinovim uljem.

  1. SLATKO SLANO IZNENAĐENJE OD KIKIRIKIJA

Pomiješajte maslac od kikirikija, malo nasjeckanog kikirikija sa kremom od jaja koju ćete skuhati na pari sa malo šećera i onda dodajte umućeno vrhnje za šlag (slatko vrhnje). Sve zamiješajte i stavite u zamrzivač na nekoliko sati i svakih sat vremena promiješajte i dobiti ćete sladoled od kikirikija kojeg kod posluživanja lagano pospite sa listićima soli i maslinovim uljem. 

Nadamo se da smo vas inspirirali da brzo složite zalogaje koji će se svima svidjeti. Zdravi su, priprema traje kratko i idealni za tople ljetne večeri na terasi.

Uživajte u okusima i lijepo se zabavite.